Amikor megjelennek az első eprek a piacon, én azonnal veszek belőle. Persze, se az íze, se az állaga nem olyan, mint amilyennek lennie kellene, de vár otthon valaki, akinek édesmindegy milyen az eper. A kisfiam ugyanúgy imádja a kőkemény fagyasztott epret, mint az importot vagy a csodás szezonbelit. :)
Szóval, március végétől nálunk hetente egyszer-kétszer van a hűtőben. Ebből készült ez a nyers desszert is, ami sokkal jobb lesz magyar eperrel, bár az az igazság, hogy még így is nagyon finom.
Mindössze négy összetevős és mivel sütni sem kell, negyed óra múlva már ehetitek is.
Hozzávalók:
15 dkg datolya
3 dkg mandula vagy dió
2 evőkanál zabpehely (nagyszemű)
4-5 szem eper
A kimagozott datolyát aprítógépbe teszem a mandulával/dióval és a zabpehellyel. Hozzáadok 2 evőkanál vizet és addig járatom a gépet amíg összeáll egy masszává (majdnem tésztajelleggű lesz).
A masszát sütőpapírra kanalazzuk és egy kanál hátuljával vagy egy késsel négyszögletesre egyengetjük (kb.15X10 cm-es lappá).
Az eperből két szemet pépesre törünk a többit vékonyra szeleteljük. A pépes epret a tészta alapra kenjük, majd kirakjuk a szeletelt eperrel. Éles késsel 6 kockára vágjuk és már lehet is enni. Ugye nem kell mondanom, hogy nyugodtan egyétek meg akár a felét is egyszerre. :D
A recept eredetije Martha Stewart weboldalán található.