Kicsit eltűntem mostanában, de egy új projekten dolgozom ezerrel, ami sok időmet igénybe veszi. Persze főzök és eszünk ugyanúgy minden nap. De sokszor nem éri meg, hogy fotó készüljön, csak belapátoljuk, aztán megyünk tovább.
Amit most hoztam nektek, az az utóbbi időben heti egyszer a menüben volt, mert frissen is isteni és utána még napokig változatosan felhasználható reggelire, ebédre vagy vacsorára. Biztonsan ettetek már foodfest-en vagy street food helyen húzott disznót, azaz pulled pork szendvicset. Imádom és én is sokszor nekifutottam otthon az elkészítésének. Isteni, de egyrészt kell hozzá a jó minőségű sertéshús, ami Magyarországon fura mód nem könnyen beszerezhető. Másrészt nagyon időigényes is: az igaz, hogy az effektiv belefektett munka hamar megvan, de a sertésnek utána 7-8 órát a sütőben kell töltenie. Én nem szívesen hagytam ilyenkor magára, még az éjszakát sem vállaltam be, inkább jó korán felkeltem reggel.
Na tessék, már megint részletesebben írom le, mint sokan várnátok, de ha unjátok, ugorjatok rögtön a recepthez. Szóval. Fogalmam sincs miért nem jutott eszembe már otthon is húst váltani, de itt az USA-ban nem árulnak ám minden sarkon sertéslapockát, ami a pulled pork-hoz a legjobb (szerintem). Van karaj (szeletelve) vagy sertésszűz és jónapot.
És akkor egyik nap eszembe jutott, hogy OK: akkor miből lehetne megcsinálni. Ránéztem a csirkecombra, és tudtam, hogy ez lesz az én megváltóm. És úgy lett. Vegyétek, vigyétek ezt az isteni receptet. Gyors, nincs vele sok munka és több étkezésre megoldja a hús problémát az olyan húsevőknek, amilyenek mi is vagyunk. :D
Hozzávalók:
12 alsó csirkecomb
1 nagy fej hagyma
5-6 gerezd fokhagyma
2 teáskanál pirospaprika (ha van füstölt paprikátok, használjátok azt)
7-8 evőkanál barbecue szósz (pl. Heinz)
só, bors
1. Melegítsétek elő a sütőt 160 fokra.
2. A hagymát és a fokhagymát kockázzátok fel, majd 1 evőkanál olajon kezdjétek el párolni egy sütő kompatibilis serpenyőben. Ha kicsit megpuhult, szórjátok rá a pirospaprikát, gyorsan forgassátok össze, majd öntsétek fel 1 dl vízzel. Picit rotyogtassátok még, hogy elpárologjon róla a víz, és már mehetnek is rá a csirkecombok. Locsoljátok meg a barbecue szósszal, sózzátok, borsozzátok, majd forgassátok meg a combokat, hogy a szaft mindenhol érje őket.
3. Fedjétek le szorosan alufóliával, majd ugorhat a sütőbe 90 percre.
4. A sütési idő letelte után, a combokat vegyétek ki a szószból (én az alufóliára szoktam kiszedni őket). A szószt tegyétek újra a főzőlapra, és nagy lángon forraljátok be szirup sűrűségűre. Közben jöhet a ragacsos munka: a combokról szedjóétek le a bőrt (ne kíméljétek a kacsóitokat, használjátok), majd fejtéstek le a húst a csontról és tegyétek egy mélyebb edénybe. Két villa segitségével szedjétek a húst szálaira, majd öntsétek rá az időközben besűrűsödött szószt és forgassátok össze a hússal, hogy mindenhol bevonja.
5. És violá. Innentől határ a csillagos ég. Tegyétek hamburger zsemlébe, vagy tortillába, vagy főzelék tetejére. Ehetitek sült krumplival vagy édesburgonyával, esetleg rizzsel, bulgurral. Mindent feldob, a legdiétásabb zöldséget is. Tehetitek salátalevélbe avokádóval, hagymával, csípős szósszal....
Ha van még ötletek, nyugodtan osszátok meg!
Tetszett a recept? További ötletekért kövess a Facebook-on is!