Oat Mill - zab és más

Oat Mill - zab és más

Az egészséges mexikói: csirke fajitával töltött édesburgonya

2017. február 20. - mimi_8005

img_5157.JPG

Olyan receptet hoztam ma nektek, ami után mind a 10 (ha nem a 20) ujjatokat megnyaljátok! És ráadásul tele van zöldséggel, így hozzárájárul, hogy tartani tudjátok a WHO által ajánlott napi 50 dkg-os zöldség-gyümölcs fogyasztást.

Ez nálunk is fontos. Már nem kifejezetten a WHO ajánlás, hanem az, hogy a közérzetünk és az egészségünk (meg persze az alakunk) érdekében igyekszünk sok zöldséget enni. Plusz imádjuk a fűszeres ételeket, és ez bizony az. A fűszerek, a korianderlevél és a sriracha rendesen ad az ízlelőbimbóknak.

Apropó, sirarcha. Nem tagadom, mióta az USA-ban élünk, súlyosan függő kapcsolatot ápolunk ezzel a szósszal. Akkor is rátesszük minden ételre, ha baromira nem indokolt. :D Még a kedvenc márkánk is megvan ebből a szuper fokhagymás-csípős szószból és nem, nem az eredeti az, hanem az egyik helyi áruházlánc saját márkás, filléres terméke. Erősen gondolkodunk rajta. hogy ha hazaköltözünk, valahogy kizárólagos forgalmazónak kellene lennünk, annyira jó. :D

De nem a srirarcha a főszereplő persze és még csak nem is thai ételt osztok meg veletek ma, hanem egy mexikói jellegű töltött édesburgonyát, amire persze tabascot is tehettek, ha épp az van kéznél. Sok zöldséget és egy kis fehérjét is rejtettem bele, szóval bőven kimeríti az egészséges katergóriát. Nem túl munkaigényes, és érdemes egyszerre többet készíteni belőle, mert másnap melegítve is ugyanolyan finom.

Hozzávalók (2 főre):

2 közepes édesburgonya

1 nagy piros kaliforniai paprika

1 kis fej lilahagyma

1 fél csirkemell

1 avokádó

5 dkg reszelt sajt (pl. cheddar)

só, bors, 1 tk fokhagymapor, 1/2 tk őrölt római kömény, 1 tk oregánó, 1 tk fűszerpaprika (vagy ezek helyett taco fűszerkeverék)

Kiegészítőként:

4 ek tejföl

koriander levél

csípős szósz (pl Tabasco)

1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Az előkészítéssel kezdjük. Az édesburgonyákat megmossuk és félbevágjuk. A kaliforniai paprikát négy felé vágjuk és felcsíkozzuk, a hagymát félkarikákra vágjuk.

2. Az édesburgonyát sózzuk, borsozzuk, megkenjük kevés olajjal és a vágott felükkel felfelé tepsire rakjuk. Mehet a sütőbe. A kaliforniai paprikát és a hagymát is sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk egy teáskanál olajjal, majd sütőpapíros tepsin mehet a burgonyák mellé.

3. A csirkemellet kockázzuk. Sózzuk, borsozzuk, majd mehet rá a fokhagymapor, római kömény, paprika és oregánó. Kevés olajon pár perc alatt megpirítjuk, de ne essetek túlzásba, mert a sütőben is lesz még, nem akarjuk kiszárítani!

4. A sütőből a paprikát és a hagymát kb. 20 perc után vegyük ki, az édesburgonyát pedig addig hagyjuk benn, amíg a villa könnyen beleszalad.

5. Ha már puha a burgonya is, egy kanál hátával lapítsuk be mindegyiknek a közepét úgy, hogy egy kis csónak keletkezzen és legyen helye a tölteléknek. Osszuk szét a csónakok között a sült paprikát, a hagymát és a csirkét, majd szórjuk meg mindegyiket egy nagy csipet sajttal.

6. Mehet vissza a sütőbe, most már csak pár percre, amíg a sajt ráolvad.

7. Tálaláskor mindegyikre tegyünk egy negyed kockázott avokádót és egy kanál tejfölt. Szórjuk meg bőven korainderlevéllel és öntözzük meg a csípős szósszal.

Ha tetszett, kövessetek a Facebook-on is további receptekért, ötletekért.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmill.blog.hu/api/trackback/id/tr7212271921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása