Oat Mill - zab és más

Oat Mill - zab és más

Ropogós zabkeksz dióval - egészséges fröccskorcsolyával a nyárba

2016. május 03. - mimi_8005

instagramcapture_de00edf9-5f0c-424e-81b9-a97db40efb3f.jpg

Régóta keresek egy igazán ropogós, édes zabkeksz receptet. Lassan a fejemhez vágják a Fiúk, annyit sütöttem már, de egyik sem az igazi. Nehéz fehér liszt és cukor nélkül olyat készíteni, aminek jó az állaga és nincs kesernyés mellékíze.

Ez a keksz nem édes, azon a recepten még mindig dolgozom. Viszont ropog és fura mellékíze sincs. Lehet belőle reggeli, tízórai vagy uzsonna, de sör- vagy borkorcsolya is, ha a barátok átjönnek. Tehetitek a gyerekek uzsonnásdobozába is pár szem szőlővel és néhány kocka sajttal, szeretni fogják.

Aki most kezdett életmódváltásba, és a zabot is szeretné bevonni az étrendjébe, annak tényleg javaslom kipróbálásra. Bár nálunk a Gyerek elég válogatós, de erre még ő is azt mondta, hogy finom.

Mi most körtével és egy félkemény dán sajttal ettük, de bármilyen karakteres sajt jól illik hozzá. Remek lehet például szőlővel és camembert vagy brie sajttal is. Összesen 15 keksz lett belőle.

instagramcapture_3b593d45-6fa5-4771-8aba-d0d74526d945.jpg

Hozzávalók:

110 g zabpehely

30 g liszt (hajdinalisztet használtam, de lecserélhető tönköly vagy világos rozslisztre is)

1 tk édesítő/cukor

1/4 tk szódabikarbóna

1/2 tk só

30 g hideg vaj

60 ml meleg víz (a csapból, nem kell felforralni)

Tetejére:

10 g dió

bors ízlés szerint

Kapcsoljátok be a sütőt 180 fokra.

A zabpelyhet a liszttel, sóval, édesítővel és szódabikarbónával daráljátok le aprítóban. Lehet egészen finomra vagy picit darabosra, ízlés kérdése. Adjátok hozzá a vajat és daráljátok tovább, amíg nagyobb szemcsékké áll össze. Végül adjátok hozzá a vizet is és keverjétek addig a géppel (2-3 fordulat), amíg egy szép gombóc lesz belőle. Ne ijedjetek meg, ekkor még nagyon ragacsosnak tűnhet, de a zab 1-2 perc alatt felveszi a nedvességet és egy nyújtható tészta lesz belőle. A különböző típusú zabok persze máshogy viselkedhetnek, ezért ha rövid idő után még mindig nem nyújtható, tegyetek hozzá még egy kevés lisztet.

instagramcapture_66ce82c5-565a-4572-a819-c33f73ea2b5d.jpg

instagramcapture_96c25afa-9e23-4f07-9228-e2bfdb4ce52c.jpg

instagramcapture_6e9b9f96-4697-411b-8536-21194e20eb9b.jpg

Nyújtsátok ki a tésztát kb. fél cm vastagra és szaggassatok belőle köröket (pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral). Én szilikonos lapon nyújtottam, de egy szilikonos sütőpapíron is lehet.

Tegyétek át sütőpapíros tepsire a kiszaggatott tésztát egy kés vagy spatula segítségével. A maradék tésztát nyújtsátok ki újra és szaggassatok belőle köröket. Addig folytassátok, amíg elfogy a tészta.

A diót aprítsátok durvára és szórjátok meg vele a kekszeket, valamint ízlés szerint tegyetek rá borsot is.

instagramcapture_86ede114-0b06-4d34-ae1d-3c760d3abbe3.jpg

180 fokos sütőben a középső rácson 20 perc alatt elkészül.

instagramcapture_51090a2b-76ec-4c29-b310-1f14566d602b.jpg

A recept eredetije itt található.

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmill.blog.hu/api/trackback/id/tr748583020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása