Igazándiból az egész mézeskalács dologban a fűszereket szeretem, és amúgy meg állagra sokkal inkább a ropogós kekszekért vagyok oda. És ennek az évnek az a tapasztalata, hogy a Gyerek is.
Rátaláltam még december elején egy receptre, amit azóta legalább ötször megsütöttünk és kidekoráltunk közösen a Gyerekkel (sőt, az az igazság, hogy a végén mindig Férj is beszállt). Egyszerű, gyors, mindig ropogós (igen, több nap után is) és isteni fűszeres. Ha még nem sütöttetek idén, akkor ezt mindenképp próbáljátok ki, mert még az utolsó perces hajrába is belefér.
Ezzel kívánok nektek és a családotoknak csodaszép, békés karácsonyt!
Hozzávalók (kb. 25 darabhoz):
200 g teljeskiőrlésű liszt
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk mézeskalács fűszerkeverék (vagy 1/4 tk őrölt gyömbér, 1/4 tk fahéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 csipet őrölt szerecsendió)
1 csipet só
80 g puha vaj
45 g barnacukor
1 tojás sárgája
90 g méz
1. A vajat a cukorral egy nagyobb edényben mixerrel kihabosítjuk kb. 3 perc alatt.
2. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a mézet, majd egyneműre keverjük.
3. Egy kisebb edényben a lisztet összekeverjük a fűszerekkel, sóval és szódabikarbónával.
4. A lisztes keveréket a vajashoz adjuk, és morzsásra keverjük a mixerrel, majd kézzel gombócot formálunk belőle.
5. Lisztes felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk (lehetőleg hasonló méretűekkel, hogy egyszerre süljenek meg). A kiszaggatott kekszeket sütőpapíros tepsire rakjuk.
6. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Amíg felmelegszik, a kekszeket tegyük hideg helyre (a hűtőbe vagy ilyen hidegben akár a teraszra is).
7. 12 percig sütjük, majd a tepsin hagyjuk kihülni őket.
Magában is csudafinom, de mi a Gyerek kedvéért kidíszíttettük. Ehhez Limara írókájának recepjét használtuk.
Ha tetszett, kövessetek Facebook-on is további receptekért, ötletekért.