Oat Mill - zab és más

Oat Mill - zab és más

Utolsó perces mézes - fűszeres karácsonyi keksz

2016. december 22. - mimi_8005


img_3899.JPGMinden évben megpróbálkozom a mézeskalács gyártással, de soha nem sikerül úgy, ahogy szeretném. Vagy túl puha, vagy kemény, vagy első nap ropogós, aztán puha de fullasztó. Biztos az én hibám, vagy nem találtam rá a megfelelő receptre, de ezentúl keresni sem fogom.

Igazándiból az egész mézeskalács dologban a fűszereket szeretem, és amúgy meg állagra sokkal inkább a ropogós kekszekért vagyok oda. És ennek az évnek az a tapasztalata, hogy a Gyerek is.

Rátaláltam még december elején egy receptre, amit azóta legalább ötször megsütöttünk és kidekoráltunk közösen a Gyerekkel (sőt, az az igazság, hogy a végén mindig Férj is beszállt). Egyszerű, gyors, mindig ropogós (igen, több nap után is) és isteni fűszeres. Ha még nem sütöttetek idén, akkor ezt mindenképp próbáljátok ki, mert még az utolsó perces hajrába is belefér.

Ezzel kívánok nektek és a családotoknak csodaszép, békés karácsonyt!

Hozzávalók (kb. 25 darabhoz):

200 g teljeskiőrlésű liszt

1/2 tk szódabikarbóna

1 tk mézeskalács fűszerkeverék (vagy 1/4 tk őrölt gyömbér, 1/4 tk fahéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 csipet őrölt szerecsendió)

1 csipet só

80 g puha vaj

45 g barnacukor

1 tojás sárgája

90 g méz

1. A vajat a cukorral egy nagyobb edényben mixerrel kihabosítjuk kb. 3 perc alatt. 

2. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a mézet, majd egyneműre keverjük.

3. Egy kisebb edényben a lisztet összekeverjük a fűszerekkel, sóval és szódabikarbónával.

4. A lisztes keveréket a vajashoz adjuk, és morzsásra keverjük a mixerrel, majd kézzel gombócot formálunk belőle.

5. Lisztes felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk (lehetőleg hasonló méretűekkel, hogy egyszerre süljenek meg). A kiszaggatott kekszeket sütőpapíros tepsire rakjuk.

6. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Amíg felmelegszik, a kekszeket tegyük hideg helyre (a hűtőbe vagy ilyen hidegben akár a teraszra is).    

7. 12 percig sütjük, majd a tepsin hagyjuk kihülni őket.

Magában is csudafinom, de mi a Gyerek kedvéért kidíszíttettük. Ehhez Limara írókájának recepjét használtuk.

Ha tetszett, kövessetek Facebook-on is további receptekért, ötletekért. 

img_3903.JPG

img_3898.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmill.blog.hu/api/trackback/id/tr6812066689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása