Ne ijesszen meg senkit a cím, nem valami torzszülőttről van szó. Az a palacsinta, amit Gyerek hajlandó megenni, csak jó lehet.
De kezdem az elejéről. Az úgy történt, hogy Gyerek, miközben én a boltban a rizsek között válogattam, utánozni akart, így levett a polcról egy zacskó quinoát és elkezdte nézegetni a hátulját, mintha tudna olvani, pláne angolul. :D Majd amikor én kiválasztottam a rizset és bedobtam a kosárba, ő is mellédobta a quinoát. Mondtam neki, hogy nekünk az nem kell (ugyanis pont ő az, aki nem hajlandó megenni) majd elindultunk fizetni. Ahogy pakoltam a szalagra, egyszercsak a zacskó quinoa is a kezembe került. A zsivány Gyerek ugyanis visszacsempészte. Megvettük.
Pár nap múlva meg is főztem belőle egy nagyobb adagot. Egy részéből saláta lett, amit Gyerek öklendezve (én kérek elnézést) fogyasztott. Másnap a mi ebédünk is az volt, ekkor már csak egy pici maradt belőle, és mivel elég drága volt és ki nem akartam dobni, agyalni kezdtem, hogy mit lehet ennyiből csinálni. Benéztem a hűtőbe, és jött az ihlett.
A lényeg, hogy egy fantasztikusan finom, fehérjedús és gluténmentes amerikai palacsinta lett belőle, amit a Gyerek vidáman evett reggelire. Ne féljetek ettől az alapanyagtól, mert nagyon könnyű dolgozni vele. Nyugodtan főzzetek belőle meg sokat előre, mert nem csak palacsintának, de salátának, meleg köretnek, zabkásába, süteménybe, de akár vega burger alapjának is jó lesz.
Hozzávalók:
1 L-es tojás
1-2 ek édesítő
fél csésze főtt quinoa (2.5 dl-es bögrével mérve, a főzés előtt mossátok át, mert egyébként keserű lehet)
1 csapott ek zabliszt (ha fontos a gluténmentesség, figyeljetek a zabliszt csomagolásán a gluténmentes jelzésre)
2 ek ricotta (sűrű görög joghurttal, apró szemű zsírzsegény túróval helyettesíthető)
fél tk sütőpor
a kedvenc fűszereitek, nálam: 1/4 teáskanál szerecsendió, fahéj és őrölt gyömbér
A tálaláshoz
banán és méz
A hozzávalókat egy tálba mérjük és csomómentesre keverjük. Kevés kókuszzsíron evőkanálnyi adagokban, közepes hőfokon, oldalanként kb. 2-2 perc alatt megsütjük őket. A végén megpakoljuk banánnal, megcsorgatjuk kevés mézzel és boldogan eltüntetjük.
Ha szerettétek a receptet, kövessetek a Facebook-on is további tartalmakért.