Sütőtökös muffint olyankor sütök, amikor egyébként is megsütök egy tököt, más okból. Próbáltátok már például köretnek? Süssétek meg szeletelve, majd ha kész, sózzátok meg, csorgassatok rá egy pici mézet és csípős szószt. Olyan köret lesz belőle, ami a leghétköznapibb csirkemellet is durván feldobja. :D
De most nem erről akarok írni, hanem erről a sárga, szaftos muffinról. Nekem sokáig nem sikerült a sütőtökös muffinom, folyton nyers maradt a közepe. De ennek vége, mert a sok próbálkozás után megtaláltam a tökéletes arányt. Puha, de nem nyers, csokis, tökös, fűszeres: mi kell még?
A Gyerek, aki persze magát a tököt nem hajlandó megenni, napokig hordta vidáman a suliba tízórainak. Én meg örültem, hogy olyat eszik, amiben pontosan tudom hogy mi van: sok rost, jóféle szénhidrát és egy kis kényeztető csoki, amitől mindenki boldog lenne, nem?
Hozzávalók (12 mini vagy 6 normál muffinhoz):
120 g sült tök
1 ek kókuszolaj
1 tojás
2 ek tej
2 ek édesítő
1/2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
120 g zabpehelyliszt
1/4 tk a következőkből: fahéj, szerecsendió, őrölt gyömbér
1 tk vaníliakivonat
3 ek darabolt étcsoki
A tököt turmixold össze a tojással, tejjel, kókuszolajjal és vaníliával. Add hozzá a lisztet, édesítőt, sütőport és szódabikarbónát és a fűszereket. Végül keverd bele a darabolt étcsokit. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tésztát adagold muffinformákba (nekem 12 minimuffin lett ebből a mennyiségből, ami 6 normál muffin lesz). Minimuffin esetén 12 perc alatt sülnek meg, normál muffin esetében kb. 18- 20 perc kell nekik.
Ha tetszett, kövessetek a Facebook-on is.
Ingredients:
120 g baked pumpkin
1 tbs coconut oil
1 egg
2 tbs milk/almond milk/coconut milk
2 tbs sweetener of choice
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
120 g oat flour
1 tsp pumpkin spice
1 tsp vanilla extract
3 tbs chocolate chips
In a blender mix the baked pumpkin, egg, milk, coconut oil and vanilla extract. Add the oat flour, sweetener, baking powder, baking soda and pumpkin spice. Stir in the chocolate chips. Preheat the oven to 180 Celsius (app. 400 F). Divide the batter among 12 minimuffin cups (or 6 normal ones). Bake for 12 minutes until set ( or 18-20 minutes if you were using a normal muffin tray). Enjoy!
You can also find me on Instagram. :D