Mostanában egyre gyakrabban érzem úgy, hogy nem kívánok húst enni. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem eszem húst, sőt. De naponta egy húsos étkezés bőven elég. Vagy néha egy sem. Ilyenkor jellemzően, főleg most hogy itt a hideg, nem salátát készítek, hanem valamelyik jó kis téli zöldséghez nyúlok.
Nagy kedvencem a sütőtök, amit mostanra sikerült a Fiúkkal is megszerettetni. Itt az USA-ban egyébként több, számomra új tökfajtával is találkoztam. A két kedvencem közülük az acorn squash, azaz makk tök, aminek csodás citrusos íze van. Salátába vagy levesbe is isteni.
A másik nagy kedvenc a spagetti tök, aminek a húsa kikaparva olyan mint a spagetti tészta, annak is használom: mártásokkal, húsokkal készítem spagetti helyett.
De a mai recept nem róluk szól, hanem a hagyományos kanadai sütőtökről, ami otthon is könnyen elérhető ilyenkor. Imádom sütés után az édes, kicsit karamelles ízét.
Ebben a receptben ráadásul ott van mellette a hagyma, ami szintén az édes - karamelles vonalat erősíti, majd hogy ezt ellensúlyozzuk, kerül bele sós feta sajt és a tetejére egy enyhén csípős öntet. Hozzá a ropogós tortilla... Ízek és textúrák csodás találkozása. :)
Hozzávalók ( 2 személyre):
4 teljeskiőrlésű tortilla lap (ezt készen vettem, de a szorgosabbak megsüthetik a sajátjukat)
50 dkg sütőtök (pucolva mérve)
5 dkg fetasajt
2 nagy fej hagyma
1 teáskanál barnacukor
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál tejfől
1 evőkanál víz
fél teáskanál csípős szósz (pl. tabasco)
1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A sütőtököt meghámozzuk és kb. 1X1 cm-es kockákra vágjuk ( én többnyire a felső, magnélküli részt használom ehhez, azt könnyebb megpucolni és kockázni is). Sütőpapiros tepsire terítjük és kb 25 percig sütjük, amíg pirulni kezd és belül már puha.
2. Közben a hagymát meghámozzuk, félkarikákra vágjuk. Pici olajon tapadásmentes serpenyőben elkezdjük közepes hőmérsékleten dinsztelni. Megszórjuk a cukorral, sózzuk, borsozzuk és rálöttyintjük a balzsamecetet is. Kb. 15 perc alatt puhára pároljuk, én a végén hagyom picit pirulni is.
3. A fetasajtot elmorzsoljuk. Az öntethez összekeverjük a tejfölt, vizet és csípős szószt, majd sózzuk, borsozzuk. Az öntetnek folyósnak kell lennie. Ha nagyon sűrű a tejföl, mehet bele picit több víz is.
4. Ekkor már csak az összeállítás és a pirítás marad. Magunk elé vesszük a négy tortillát. Elosztjuk közöttük igazságosan a tököt, a hagymát és a fetasajtot, úgy hogy szépen félbe tudjuk őket hajtani.
Tapadásmentes serpenyőben mindkét oldalukat barnára - ropogósra sütjük. Tálaláskor az öntettel meglocsoljuk.
Ha tetszett, kövessetek a Facebook-on is.