Oat Mill - zab és más

Oat Mill - zab és más

Sütőtökös quesadilla karamellizált hagymával és feta sajttal

2016. december 16. - mimi_8005

img_3744.JPGMostanában egyre gyakrabban érzem úgy, hogy nem kívánok húst enni. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem eszem húst, sőt. De naponta egy húsos étkezés bőven elég. Vagy néha egy sem. Ilyenkor jellemzően, főleg most hogy itt a hideg, nem salátát készítek, hanem valamelyik jó kis téli zöldséghez nyúlok.

Nagy kedvencem a sütőtök, amit mostanra sikerült a Fiúkkal is megszerettetni. Itt az USA-ban egyébként több, számomra új tökfajtával is találkoztam. A két kedvencem közülük az acorn squash, azaz makk tök, aminek csodás citrusos íze van. Salátába vagy levesbe is isteni.

 

A másik nagy kedvenc a spagetti tök, aminek a húsa kikaparva olyan mint a spagetti tészta, annak is használom: mártásokkal, húsokkal készítem spagetti helyett. 

spaghetti-squash.jpg

De a mai recept nem róluk szól, hanem a hagyományos kanadai sütőtökről, ami otthon is könnyen elérhető ilyenkor. Imádom sütés után az édes, kicsit karamelles ízét.

Ebben a receptben ráadásul ott van mellette a hagyma, ami szintén  az édes - karamelles vonalat erősíti, majd hogy ezt ellensúlyozzuk, kerül bele sós feta sajt és a tetejére egy enyhén csípős öntet. Hozzá a ropogós tortilla... Ízek és textúrák csodás találkozása. :)

Hozzávalók ( 2 személyre):

4 teljeskiőrlésű tortilla lap (ezt készen vettem, de a szorgosabbak megsüthetik a sajátjukat)

50 dkg sütőtök (pucolva mérve)

5 dkg fetasajt

2 nagy fej hagyma

1 teáskanál barnacukor

1 evőkanál balzsamecet

1 evőkanál tejfől

1 evőkanál víz

fél teáskanál csípős szósz (pl. tabasco)

1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A sütőtököt meghámozzuk és kb. 1X1 cm-es kockákra vágjuk ( én többnyire a felső, magnélküli részt használom ehhez, azt könnyebb megpucolni és kockázni is). Sütőpapiros tepsire terítjük és kb 25 percig sütjük, amíg pirulni kezd és belül már puha.

2. Közben a hagymát meghámozzuk, félkarikákra vágjuk. Pici olajon tapadásmentes serpenyőben elkezdjük közepes hőmérsékleten dinsztelni. Megszórjuk a cukorral, sózzuk, borsozzuk és rálöttyintjük a balzsamecetet is. Kb. 15  perc alatt puhára pároljuk, én a végén hagyom picit pirulni is.

3. A fetasajtot elmorzsoljuk. Az öntethez összekeverjük a tejfölt, vizet és csípős szószt, majd sózzuk, borsozzuk. Az öntetnek folyósnak kell lennie. Ha nagyon sűrű a tejföl, mehet bele picit több víz is.

4. Ekkor már csak az összeállítás és a pirítás marad. Magunk elé vesszük a négy tortillát. Elosztjuk közöttük igazságosan a tököt, a hagymát és a fetasajtot, úgy hogy szépen félbe tudjuk őket hajtani.

Tapadásmentes serpenyőben mindkét oldalukat barnára - ropogósra sütjük. Tálaláskor az öntettel meglocsoljuk.

Ha tetszett, kövessetek a Facebook-on is.

img_3741_4.JPG

img_3742.JPG

img_3745.JPG

img_3748.JPG

Save

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmill.blog.hu/api/trackback/id/tr1112048923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása