Az ázsiai ételek otthoni elkészítése ijesztő lehet a sok hozzávaló miatt. De ha jobban megnézitek a recepteket, többnyire ugyanaz a néhány hozzávaló ismétlődik, ezek pedig bármelyik Tescóban vagy Auchanban beszerezhetőek. Mivel egy receptnél minden hozzávalóból csak kevés kell, ha egyszer bevásároltok, utána sokáig elég lesz a főzőcskézéshez.
Íme az én listám:
- szójaszósz
- szezámolaj
- valamilyen csípős szósz (aktuális kedvencem a sriracha, de más is megteszi, pl. tabasco, ami a mexikói ételekhez is felhasználható)
- mogyoróvaj (krémes, nem darabos)
- szezámmag
Ezen kívül az én hűtőmben jellemzően van friss gyömbér és lime is.
Emellett az alapvető zöldűfszereken kivül a következőket szeretem otthon tartani:
- római kömény
- koriandermag (vagy őrölt koriander)
- kurkuma
- füstölt paprika (ezt nehezebb még otthon beszerezni, de nagyon érdemes és itt pl. elérhető)
- mustármag
- édesköménymag
- fokhagymapor
De vissza a mai recepthez. Itt amerikában legalább két remek dolgot felfedeztem magamnak (vagy inkább közelebb kerültem hozzá, mert mindkettőt ismertem már). Az egyik a mogyoróvaj, amivel mostanra úgy vagyok, hogy vissza kell fognom magam, hogy ne pakoljam bele mindenbe (SZÓ SZERINT :D ). A másik pedig az ún. lettuce wrap, azaz amikor a fűszeres húst tortilla vagy pita helyett ropogós salátalevélbe burkolják. Ennek itt, különösen az ázsiai és mexikói éttermekben, nagy kultúrája van, de baráti összejöveteleken is rendszeresen előfordul, többnyire előételként. A helyiek imádják, és milyen jól teszik: a fűszeres húsnak remekül áll a saláta ropogóssága, a saláta meg az alakjuknak áll jól. :D
Ennél a mogyoróvajas csirkénél a feltétek önmagukban annyira finomak, hogy senkinek nem fog hiányozni a tortilla vagy más szénhidrát.
Hozzávalók (2 fő részére főétkezésként, vagy 4 főnek előételként):
A mogyorós szószhoz:
3 ek mogyoróvaj (krémes)
1 gerezd fokhagyma
1 kb. 2 centis friss gyömbér
3 ek szójaszósz
2-3 ek víz
2 ek méz
1 ek csípős szósz (vagy egy csili)
A tekercsekhez:
1/2 kg csirkecombfilé (vagy csirkemell is jó)
1/2 kg barna csiperke
1 nagy sárgarépa reszelve vagy a hiperek salátás részlegén kapható csíkozott sárgarépa, ez
1 piros kaliforniai paprika csíkokra vágva
2-3 szál újhagyma karikázva
egy marék sótlan mogyoró durvára vágva
2 ek szezámolaj
kb. 10-12 római vagy jégsaláta levél
A szósz hozzávalóit aprítógépben simára turmixoljuk (kézzel is el lehet készíteni, de akkor kicsit munkásabb). A húst kockázzuk, a gombát szeleteljük (vagy vegyetek eleve szeleteltet). Kis tálkákban előkészítjük a sárgarépát, kaliforniai paprikát, újhagymát és a mogyorót (ezeket nem fogjuk sütni, és mindenki annyit szed belőle majd magának amennyit szeretne). Felforrósitjuk egy tapadásmentes serpenyőben a szezámolajat, rádobjuk a húst és addig pirítjuk, amíg kivülről szép aranybarna lesz. Ekkor ráteszünk a mogyorós szószból kb. 2-3 evőkanálnyit és alacsonyabb lángon tovább sütjük kb 5 percig. Egy húskockát ekkor kettévágunk, ha belül nem rózsaszín, akkor mehet egy tányérra. A helyére, ugyanabba a serpenyőbe, bedobjuk a gombát is, és azt is szép barnára pirítjuk.
Ekkor már csak enni kell. Az összeállításhoz tegyetek egy salátalevélre kb. 2 evőkanálnyit a húsból, mehetnek rá a zöldségek, a mogyoró, az újhagyma és egy kevés a maradék mogyorószószból. Enjoy - ahogy a művelt amerikai mondja.
További receptekért keressetek a Facebook-on is.