Oat Mill - zab és más

Oat Mill - zab és más

Egészséges thai saláta wrap csirkével, zöldségekkel és fűszeres mogyorószósszal

2016. szeptember 14. - mimi_8005

snapseed_2.jpgAz ázsiai ételek otthoni elkészítése ijesztő lehet a sok hozzávaló miatt. De ha jobban megnézitek a recepteket, többnyire ugyanaz a néhány hozzávaló ismétlődik, ezek pedig bármelyik Tescóban vagy Auchanban beszerezhetőek. Mivel egy receptnél minden hozzávalóból csak kevés kell, ha egyszer bevásároltok, utána sokáig elég lesz a főzőcskézéshez.

Íme az én listám:

  • szójaszósz
  • szezámolaj
  • valamilyen csípős szósz (aktuális kedvencem a sriracha, de más is megteszi, pl. tabasco, ami a mexikói ételekhez is felhasználható)
  • mogyoróvaj (krémes, nem darabos)
  • szezámmag

Ezen kívül az én hűtőmben jellemzően van friss gyömbér és lime is.

Emellett az alapvető zöldűfszereken kivül a következőket szeretem otthon tartani:

  • római kömény
  • koriandermag (vagy őrölt koriander)
  • kurkuma
  • füstölt paprika (ezt nehezebb még otthon beszerezni, de nagyon érdemes és itt pl. elérhető)
  • mustármag
  • édesköménymag
  • fokhagymapor

De vissza a mai recepthez. Itt amerikában legalább két remek dolgot felfedeztem magamnak (vagy inkább közelebb kerültem hozzá, mert mindkettőt ismertem már). Az egyik a mogyoróvaj, amivel mostanra úgy vagyok, hogy vissza  kell fognom magam, hogy ne pakoljam bele mindenbe (SZÓ SZERINT :D ). A másik pedig az ún. lettuce wrap, azaz amikor a fűszeres húst tortilla vagy pita helyett ropogós salátalevélbe burkolják. Ennek itt, különösen az ázsiai és mexikói éttermekben, nagy kultúrája van, de baráti összejöveteleken is rendszeresen előfordul, többnyire előételként. A helyiek imádják, és milyen jól teszik: a fűszeres húsnak remekül áll a saláta ropogóssága, a saláta meg az alakjuknak áll jól. :D

Ennél a mogyoróvajas csirkénél a feltétek önmagukban annyira finomak, hogy senkinek nem fog hiányozni a tortilla  vagy más szénhidrát.

Hozzávalók (2 fő részére főétkezésként, vagy 4 főnek előételként):

A mogyorós szószhoz:

3 ek mogyoróvaj (krémes)

1 gerezd fokhagyma

1 kb. 2 centis friss gyömbér

3 ek szójaszósz

2-3 ek víz

2 ek méz

1 ek csípős szósz (vagy egy csili)

A tekercsekhez:

1/2 kg csirkecombfilé (vagy csirkemell is jó)

1/2 kg barna csiperke

1 nagy sárgarépa reszelve vagy a hiperek salátás részlegén kapható csíkozott sárgarépa, ez

1 piros kaliforniai paprika csíkokra vágva

2-3 szál újhagyma karikázva

egy marék sótlan mogyoró durvára vágva

2 ek szezámolaj

kb. 10-12 római vagy jégsaláta levél

A szósz hozzávalóit aprítógépben simára turmixoljuk (kézzel is el lehet készíteni, de akkor kicsit munkásabb). A húst kockázzuk, a gombát szeleteljük (vagy vegyetek eleve szeleteltet). Kis tálkákban előkészítjük a sárgarépát, kaliforniai paprikát, újhagymát és a mogyorót (ezeket  nem fogjuk sütni, és mindenki annyit szed belőle majd magának amennyit szeretne). Felforrósitjuk egy tapadásmentes serpenyőben a szezámolajat, rádobjuk a húst és addig pirítjuk, amíg kivülről szép aranybarna lesz. Ekkor ráteszünk a mogyorós szószból kb. 2-3 evőkanálnyit és alacsonyabb lángon tovább sütjük kb 5 percig. Egy húskockát ekkor kettévágunk, ha belül nem rózsaszín, akkor mehet egy tányérra. A helyére, ugyanabba a  serpenyőbe, bedobjuk a gombát is, és azt is szép barnára pirítjuk.

Ekkor már csak enni kell. Az összeállításhoz tegyetek egy salátalevélre kb. 2 evőkanálnyit a húsból, mehetnek rá a zöldségek, a mogyoró, az újhagyma és egy kevés a maradék mogyorószószból. Enjoy - ahogy a művelt amerikai mondja.

További receptekért keressetek a Facebook-on is.

img_0578.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmill.blog.hu/api/trackback/id/tr8211703239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása