Oat Mill - zab és más

Oat Mill - zab és más

Brokkolikrémleves egy csavarral, meg egy szuper ropogtatóssal

2016. október 23. - mimi_8005

img_2216.JPGNa nem igazi csavarral, csak egy kis extra hozzávalóval. :) Nem főzök gyakran levest, de megvan az a néhány fajta, amit szívesen készítek. Ilyen a  brokkoli krémleves is, amit MINDIG sajttal turbózva készítek.

Na nem egy fél kilóval, csak pár dekagramm karakteres sajttal, amivel ízben mérföldekkel jobb lesz. Nálam ez többnyire gorgonzolát, az olasz kéksajtot jelenti, de Ti persze használhattok más fajtát is. Kecskesajt, érett cheddar, vagy bármilyen karakteresebb ízű sajt, amit szerettek jó lesz bele.

Magában is bőven megállja a helyét, de most egy gyors és csípős ropogós is készült mellé. Az egész nem tart tovább 30 percnél, és a végeredmény nagyon extra.

Hozzávalók:

1 fej brokkoli

1 kis fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

só, bors

50 g gorgonzola (vagy más kéksajt)

3 tortilla lap (bármilyen más laposkenyér, pl. pita is jó helyette)

chilipor

1. A brokkolit rózsáira szedjük. A torzsát sem dobjuk ki: megtisztítjuk a fás részektől és felkarikázzuk. A hagymát megpucoljuk, kockázzuk. A fokhagymát megroppantjuk a kés lapjával és felaprítjuk.

2. Egy magas edényben kevés olajon elkezdjük párolni a hagymát, majd ha kezd barnulni hozzádobjuk a fokhagymát. Egy-két kavarás, és amint érezzük az illatát már mehet is hozzá a brokkoli. Ezt is pirítsuk le kicsit, nagyon jót tesz az ízének.

3. Öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi, sózzuk, borsozzuk, majd mehet rá egy fedő és rotyogtassuk kb. 15 percig.

4. Közben a ropogóshoz a tortilla lapokat vágjuk cikkekre, kenjük meg olívalojjal és mindegyikre szórjunk egy csipet chilit (ha épp ez nincs, bármilyen csípős fűszerparika megteszi). Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 10-15 percre, amíg tapintásra már nem hajlítható és egyenletesen barna.

5. Ellenőrizzük a  brokkolit, ha a villa már könnyen beleszalad a torzsájába jöhet  a botmixer és mixeljük teljesen simára. Adjuk hozzá a sajtot és azzal is mixeljük még egy pár pillanatig. Jöhet a kóstolás, só-bors igazítás, ha kell, és készen is van a leves.

Ha tetszett, kövessetek Facebook-on is további öteletekért.

img_2211.JPG

img_2214.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmill.blog.hu/api/trackback/id/tr4811823365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2016.10.24. 15:13:24

Haaaat...azert ha nem banod, akkor en inkabb igy csinalom: Brokkolit Eleve csak fovo vizbe teszem bele, kizarolag rovid idore, kb. 5 percre, kulonben szinet veszti. Tehat parolodjon puhara, de legyen meg friss zold. Aztan hirtelen jeges furdobe teszem, hogy ne ofjon tovabb. Majd visszateszem a labosb, felontom alaplevel, sozom, borsozom, felfozom, majd osszeturmixolom. Kozben tejszinnel elkeverek egy kanal kemenyitot, egy tojassargajat. Atmerek par kanal levest, hogy ne kapja ossze, majd beleontom az egeszet a levesbe. Meg izesitem, felforralom es kesz is. Na EZT lehet kombinalni a tieddel, tudniillik hagymaval, fokhagymaval es elitte megpiritani a brokkolit is. Ezenkivul piritott szalonnaval megszorva is isteni.

mimi_8005 2016.10.24. 16:41:21

@Szelid sunmalac: nagyon jól hangzik amit irsz! én azt taoasztaltam még, hogy ha fagyasztott és nem friss brokkolival dolgozom, akkor kevésbé vesziti el a szép zöld szinét.

Szelid sunmalac 2016.10.24. 16:43:52

@mimi_8005: Talan mert lassabban fo at. En inkabb frisset hasznalok, bar ha nincs, nem vetem meg a fagyasztottat Sem!

mimi_8005 2016.10.24. 16:46:25

@Szelid sunmalac: igen, lehet hogy ez az oka. MIndenestre kipróbálom majd a te módszeredet is, mert bevallom, azért a recept melletti képnél rá kellett egy kis technikával is segiteni a zöld szinre. Persze a leves élvezeti értékén a szin nem változtatott, igy is a kedvencünk!
süti beállítások módosítása