Na nem igazi csavarral, csak egy kis extra hozzávalóval. :) Nem főzök gyakran levest, de megvan az a néhány fajta, amit szívesen készítek. Ilyen a brokkoli krémleves is, amit MINDIG sajttal turbózva készítek.
Na nem egy fél kilóval, csak pár dekagramm karakteres sajttal, amivel ízben mérföldekkel jobb lesz. Nálam ez többnyire gorgonzolát, az olasz kéksajtot jelenti, de Ti persze használhattok más fajtát is. Kecskesajt, érett cheddar, vagy bármilyen karakteresebb ízű sajt, amit szerettek jó lesz bele.
Magában is bőven megállja a helyét, de most egy gyors és csípős ropogós is készült mellé. Az egész nem tart tovább 30 percnél, és a végeredmény nagyon extra.
Hozzávalók:
1 fej brokkoli
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
50 g gorgonzola (vagy más kéksajt)
3 tortilla lap (bármilyen más laposkenyér, pl. pita is jó helyette)
chilipor
1. A brokkolit rózsáira szedjük. A torzsát sem dobjuk ki: megtisztítjuk a fás részektől és felkarikázzuk. A hagymát megpucoljuk, kockázzuk. A fokhagymát megroppantjuk a kés lapjával és felaprítjuk.
2. Egy magas edényben kevés olajon elkezdjük párolni a hagymát, majd ha kezd barnulni hozzádobjuk a fokhagymát. Egy-két kavarás, és amint érezzük az illatát már mehet is hozzá a brokkoli. Ezt is pirítsuk le kicsit, nagyon jót tesz az ízének.
3. Öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi, sózzuk, borsozzuk, majd mehet rá egy fedő és rotyogtassuk kb. 15 percig.
4. Közben a ropogóshoz a tortilla lapokat vágjuk cikkekre, kenjük meg olívalojjal és mindegyikre szórjunk egy csipet chilit (ha épp ez nincs, bármilyen csípős fűszerparika megteszi). Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 10-15 percre, amíg tapintásra már nem hajlítható és egyenletesen barna.
5. Ellenőrizzük a brokkolit, ha a villa már könnyen beleszalad a torzsájába jöhet a botmixer és mixeljük teljesen simára. Adjuk hozzá a sajtot és azzal is mixeljük még egy pár pillanatig. Jöhet a kóstolás, só-bors igazítás, ha kell, és készen is van a leves.
Ha tetszett, kövessetek Facebook-on is további öteletekért.