Oat Mill - zab és más

Oat Mill - zab és más

Egészséges és melengető: lencsés - répás egytál

2017. január 03. - mimi_8005

img_4238.JPGEzt a receptet még vagy 10 éve találtam egy Nők Lapjában, és azóta télen gyakran el is készítem. Olyan igazi hideg időre való, melengető egytálétel, krémes és finom. Nem vagyunk nagy lencserajongók, de ebben a formában szeretjük. Nagyon laktató, viszont ahhoz képest meglepően jók az értékei: tele rosttal és a kalóriatartalma sem vészes szerintem, kb. 350 kalória egy tisztességes adag.

Vicces, de itt az USA-ban azért más lett, mint otthon. Valahogy minden alapnyagnak kicsit más az íze, pedig azt gondolná az ember, hogy a lencse az lencse, a répa meg répa mindenhol. Igazából nem is akarom tudni miért, ki tudja mi derülne ki. :D

Az elkészítése kb. 75-80 perc, de nagyrészt elvan magának a tűzhelyen, közben lehet mást csinálni. Ja, és másnaposan még finomabb. Mármint ha az étel másnapos. :D

Hozzávalók (4 nagy adag):

20 dkg lencse

20 dkg répa (ha lehet vékonyabbak)

1 kis fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

3 szelet baconszalonna

1 paradicsom konzerv (pl. Mutti Polpa, vagy amit szerettek)

1 ek mustár

2 babérlevél

1/4 húsleves kocka (nekem volt házi húslevesem, ha van, inkább ti is abból használjatok 2 bögrényit)

só, bors

1. A lencsét fél órára  áztassátok be. Amíg ázik, készítsétek elő a többi hozzávalót. A bacont csíkozzátok fel, a hagymát pucoljátok meg és kockázzátok. A répát vékony karikákra, ha vastagabb akkor kockákra vágom. A virslit felszetelem kb. fél centis karikákra.

2. Fél óra után a szalonnát kezdjétek el lepirítani. Ha már szép piros kanalazzátok le a kisült zsírt, hogy csak kb. 1 evőkanálnyi maradjon alatta.

3. Dobjátok rá a hagymát és a fokhagymát és picit dinszteljétek meg.

4. 1-2 perc után már mehet is rá a lencse, a répa és a paradicsom. Öntsétek fel annyi vízzel, hogy ellepje (ha van húsleves, akkor azzal).

5. Dobjátok bele a babérlevelet, húsleveskockát, mehet bele a mustár, kevés só (óvatosan mert a szalonna és a húsleves is sós, inkbáb utólag pótoljatok még) és bors.

6. Fedjétek le és rotyogtassátok kb. 45  percet. Közben időnként ellenőrizzétek. Ha elfőtte a levét, vízzel pótoljátok.

7. Ha már a lencse és a répa is puha mehet bele a virsli. Azzal már csak 3-4 percet kell főzni, hogy a virsli átmelegedjen. Ha szükséges, pótoljátok még a vizet. Nem kell, hogy leves legyen belőle, de azért egy kis szaft nem árt alá.

Ezután már csak a tálalás van hátra. Ha belefér tehettek még rá tejfölt, de anélkül is isteni.

Ha tetszett, kövessetek a Facebook-on is.

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmill.blog.hu/api/trackback/id/tr512094651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása