Oat Mill - zab és más

Oat Mill - zab és más

Koreai sertéskaraj gombás bulgurral

2016. október 04. - mimi_8005

img_1395.JPGNem tagadom, mióta az USA-ban élünk, elég rendesen beszivárogtak a konyhámba az ázsiai ételek. A fontos fűszerek otthon is megvoltak hozzá, de itt annyi plusz hozzávalót, főleg zöldeket (pl. bok choy) lehet kapni minden boltban, hogy egyszerűen muszáj próbálgatni őket.

Nektek persze nem ezeket a recepteket hozom, mert sajna otthon még nem ilyen könnyen elérhetőek a hozzávalók, de azért próbálok néhány olyan receptet átadni, ami egészséges, gyors és Magyarországon is különösebb utánajárás nélkük beszerezhető minden összetevője.

Adjatok egy esélyt ezeknek az ételeknek is, mert higyjétek el, Ti is képesek vagytok gond nélkül elkészíteni őket, és szuper változatosságot hoznak a konyhátokba. Arról nem is beszélve, hogy elképesztően finomak.

Most egy koreai ihletésű husit hoztam nektek. Ha idegenkedtek a sertéshústól, válasszátok helyette pl. a csirkecomb filét, azzal is nagyon fincsi lesz.

Hozzávalók (2 fő):

A húshoz

2 vastag szelet sertéskaraj (kb 2.5 cm-es, csont nélkül)

1 gerezd fokhagyma

egy 2 cm-es gyömbér darab

1 ek olaj

2 ek szójaszósz (ha lehet, alacsony sótartalmú)

1 tk méz/juharszirup

1 tk csípős szósz (nálam sriracha)

1 tk szezámolaj (elhagyható)

A körethez

egy csésze bulgur

3 csésze víz

1/4 tk őrölt római kömény

1/4 tk őrölt koriandermag

1/2 tk só

bors

25 dkg shiitake gomba vagy barna csiperke

2 szál újhagyma a díszítéshez

1. A húshoz összekeverjük a pác hozzávalóit: olivaolajat, mézet, szezámolajat, a reszelt gyömbért és a reszelt fokhagymát. Ebbe a pácba tesszük 20 percre a húsokat.

2. Amíg a hús pácolódik, haladunk tovább a bulgurral. Egy magas falú, vastag aljú edényben a bulgurt lepirítjuk egy kevés olajon, majd hozzáadjuk a fűszereket, pár másodpercig pirítjuk, végül felöntjük a vízzel és közepes lángon, lefedve addig főzzük, amíg az összes folyadékot felszívja. Ezután továbbra is lefedve féltretesszük tálalásig.

3. A gombát nagyobb darabokra vágjuk, majd egy fél teáskanál olajon magas hőmérsékleten 2-3 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Ha kész, kiszedjük a serpenyőből, mert a helyére költözik a hús.

4. A húst kivesszük a pácból és magas hőmérsékleten mindkét oldalát 2-2 percig pirítjuk, majd visszavesszük a hőmérsékletet közepesre, rákanalazzuk a pácot a húsra, és további 1-1 percig sütjük mindkét oldalukat.

A tányérokra bulgurt szedünk, majd elosztjuk igazságosan a gombát, végül jöhet a hús és a karikázott újhagyma. Ha ti sem bírtok magatokkal, és bírjátok a csípőset, nyugodtan locsoljatok még rá.

További egészséges és könnyű recepteket találhattok a Facebook oldalamon, kövessetek ott is.

img_1396.JPG

Ingredients: (servings: 2)

For the meat

2 boneless pork chops (1 inch)

1 clove garlic, grated

a thumbsize piece of fresh ginger, peeled and grated

1 tbs oil

2 tbs soy sauce

1 tsp honey/maple syrup

1 tsp hot sauce (like sriracha)

1 tsp sesame oil

For the garnish

1 cup coarse bulgur

3 cups of water

1/4 tsp ground cumin

1/4 tsp ground coriander seed

1/2 tsp salt

freshly ground black pepper

250 g shiitake mushroom

2 spring onions

1. For the marinade mix the olive oil, honey, sesame oil, ginger and garlic in a bowl. Marinate the pork chops for 20 minutes in it.

2. Meanwhile heat a tablespoon of coconut oil or olive oil in a saucepan. Add the bulgur and stir until it starts getting golden brown. Then add the water, the cumin, the coriander seed, salt and pepper. Cover and let it simmer for around 15- 20 minutes or until all the water is absorbed. Keep it covered until you finish the meat and the mushroom.

3. Cut the mushrooms into bigger pieces and fry them on half a teaspoon of coconut oil until they get golden brown. Use high heat for this.

4. Take the pork chops out of the marinade and fry them on high heat for 2 minutes each side. Then lower the heat, spoon the leftover marinade on the the pork, and cook them for another 1 minute each side.

Serve the pork chops with the bulgur and the shiitake. Garnish with the sliced spring onions. You can also add some more sriracha, if you like it hot. :D

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmill.blog.hu/api/trackback/id/tr5511738591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopasz Károly 2016.10.05. 20:12:48

Amúgy tetszik a recept (ki is próbálom), de ez NEM koreai! >:) A koreai konyhában NEM használnak olívaolajat!

mimi_8005 2016.10.05. 20:16:47

@Kopasz Károly: Köszönöm, teljesen igazad van. Talán más is akad a receptben, ami nem az, de pont ezért koreai ihletésű. Én szeretek olivalolajat vagy kókuszolajat használni olyankor is ha nem indokolt. Átirom olajra, igy mindenki azt használ hozzá, amit általában szokott. :)

mimi_8005 2016.10.05. 20:19:32

@Kopasz Károly: ó, és ha elkészited örömmel veszem ha visszajelzel, hogy sikerült, hogy izlett!

Mercel 2016.10.07. 20:18:51

A Lead valóban kicsit félrevezető de ettől még a Bulgur az aminek nevezték: A bulgur – más néven török búza (vagy török rizs) – tulajdonképpen rostban gazdag durumbúza töret. A bulgur Törökországban és a Közel-Keleten kedvelt gabonatermék. A teljes érés előtt betakarított búzaszem, amelyet kevés ideig előfőznek vagy gőzölnek, majd a napon megszárítanak, miközben a mag érése is befejeződik.

stb.
A kötözködés meg a no comment kategória.
süti beállítások módosítása