Rémesen érzem magam. Egyrészt mert elhanyagoltam a blogot és Titeket, másrészt mert majdhogynem fizikai fájdalmat okozott már, hogy nincs időm írni. Az mondjuk kamu, hogy most van, de csípve-lopva csak beillesztettem.
A lényeg (még korábban írtam nektek a Rocky road receptjénél), hogy Amerikába költözünk, és ez bizony most csúcsosodik, mert július 26. lesz a napja, hogy elhagyjuk az országot. Érzelmi viharok, nagy búcsúzkodások és irtózatos mennyiségű, nem teljesen előrelátható teendő jellemzi most a napjaimat. Csak annyit mellé, hogy ma papír tányérokat és evőeszközöket vásároltam, szóval nagy történések nem várhatóak a blogon a következő időszakban, de igyekszem majd jelezni, hol tartunk és mi újság gasztrofronton az USA-ban. :)))) Nem tudom mire számítsak, főleg amíg nem lesz konyhám, de Facebook-on próbálok jelenteni majd Nektek.
Ez a zabkeksz recept egy hisztis délután jól sikerült eredménye, amikor már nagyon elegem volt a szélmalomharcból. Egy olyan nap vége, amelyik úgy kezdődött, hogy nettó 2 órát beszélgettem különböző ügyfélszolgálatokkal.
A keksz állaga tökéletes volt: egyszerre puha és ropogós (utóbbi a nagyszemű zabpehelynek köszönhető). Nincs benne cukor, valamint fehérliszt-, tej és vajmentes. De amúgy meg kit érdekel egy ilyen nap után, fincsi legyen, és kész. Az pedig megvolt.
Hozzávalók (8 nagy kekszhez):
80 ml kókuszolaj (kókuszzsír megolvasztva)
10 -12 dkg cukornak megfelelő édesítő
1 tojás
70 g nagyszemű zabpehely
120 g teljeskiőrlésű liszt (nálam a fele Zero6 volt)
1 csipet só
1 kávéskanál vaníliaőrlemény (vagy egy zacskó vanília cukor)
1 evőkanál víz
egy nagy marék mazsola
A kókuszolajat és az édesítőt pár percig keverjük mixerrel, majd hozzáadjuk a tojást és a vizet és tovább habosítjuk. Az összes többi hozzávalót külön összekeverjük, és a tojásos keverékhez adjuk. Nagyjából összeállítjuk, majd hozzákeverjük a mazsolát is. Maximalisták ilyenkor kockázott étcsokit is keverhetnek bele, nekem nem volt otthon. :)
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd kanállal 8 halmot rakunk sütőpapíros tepsire. Kézzel nagyjából kerek, keksz formájúra egyengetjük őket.
Kb. 15-16 percig kell sütni őket (sütőfüggő, ha szép aranybarna, vegyétek ki). Előbb a tepsin hűtsük 10 percet, majd rácson, amíg szobahőmérsékletű lesz. Jól záródó dobozban sokáig ellenne, ha nem fogyna el gyorsan. :)
Keressetek a Facebook-on is, ahol még több recepttel és extra tartalommal várlak Titeket.