Oat Mill - zab és más

Oat Mill - zab és más

Édesburgonyás lepénykenyér

2016. november 29. - mimi_8005

img_2055.JPGTegye fel a kezét, aki velem együtt szereti a laposkenyereket, amibe ezerféle finomságot lehet göngyölni. Én egyszerűen imádom, jól megpakolva, hogy alig tudom összefogni.

A legjobb, ha megy bele valami szaftos fűszeres husi, egy jófajta mártás és sok-sok zöldség.

Ez a laposkenyér több okból is a kedvencem. Mindössze két összetevős (na jó, fűszerekkel együtt már kicsit több), tele van zöldséggel, azaz egyúttal rosttal is, szóval egészséges. Ráadásul irtó könnyű dolgozni vele. Nem ragad, nem szakad, könnyen nyúlik. Nincs benne semmilyen állati eredetű, ezért vegánok is nyugodtan fogyaszthatják.

Nálunk legutóbb vietnámi hangulatban készült, azaz fűszeres sertésszűz, koriander, uborka, kimcsi került bele, meg egy jó csípős mártás. De csirkehússal, fokhagymás tejföllel és római vagy jégsalátával megpakolva is nagyon finom lehet.

Hajrá, gyúrjatok, nyújtsatok, süssetek és tekerjetek!

Hozzávalók (1 csésze: 2.5 dl):

1 nagy édesburgonya

1 csésze teljeskiőrlésű liszt

só, bors

őrölt római kömény és koriandermag (elhagyható)

1. Az édesburgonyát meghámozzuk, kockázzuk majd sós vízben megfőzzük (helyette lehet sütőben egyben a héjában is megsütni).

2. Ha megfőtt, villával pürésítjük, és egy csészényit a püréből még melegen összegyúrunk a liszttel, sóval, borssal (a maradék pürét, ha van, én elteszem másnap reggelre: zabkásába, palacsintába tökéletes).

3. A tésztát 8 felé osztjuk. Enyhén lisztezett felületen egyesével kör alakúra nyújtjuk őket, olyan vékonyra amennyire csak tudjuk, kb. fél milliméteresre.

4. Száraz palacsintasütőben megsütjük őket. Ha púposodik az jó, azt jelenti, hogy a belseje is szépen átsül. Amikor mindkét oldala szép barna pöttyös mehet egy tiszta konyharuhába ( a gőz jót tesz neki, puhán tartja).

Ha mindet kisütöttük, lehet tölteni, tekerni.

*Én ha csirkével töltöm, akkor a húst már előre összekockázom, befűszerezem. A zöldségeket és a mártást is előkészítem, így ha kisült a lepény, pár perc alatt megpirítom a húst és már lehet is enni.

Ha tetszett, kövessetek a Facebook-on is további receptekért, ötletekért.

img_2054.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmill.blog.hu/api/trackback/id/tr2611999018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása