Imádom a cseresznyét a Fiúkkal együtt, de sajnos a pocakom már kevésbé. Olvastam valahol, hogy nem szabad vele együtt vizet fogyasztani, mert valamilyen enzim szabadul fel olyankor, és ez okozza a gondot. Hát nálam mindegy, sajnos mindenképp meggyötör. Kivéve ha hőkezelve van. Ezért ez a cseresznyés galette nálam is mehet, és jaj de jó, hogy így van, mert eszméletlenül finom.
Persze nem ez az első galette kísérletem, máskor is csináltam már, de ez az eddigi legjobb. Alternatív lisztekből még soha se soha nem sikerült ennyire jól. A tésztája egyszerre vékony és roppanós, pedig finomlisztet nem látott. Hozzáteszem, nem a legkönnyebben kezelhető tésztafajta, viszont ha betartjátok a sorrendet, nem lesz gond, és megéri a kis bűvészkedés.
A cseresznyéhez jellemzően fahéjat szoktak fűszerként társítani, de én most vaníliát gondoltam, illetve mivel ez annyira nyári gyümölcs, akartam valami virágosat is mellé. Levendulával is biztosan jól működne, de a rózsavíz (Tescoban kapható) annyira különlegessé, kicsit távolkeletiessé varázsolta az egészet, hogy nem bántam meg.
Ebből az adagból két tisztességes méretű (vagy 4 kicsi) galette lesz. Nálunk egy nagyobb elég volt reggelire a Fiúkkal. A tészta másik felét nem is csináltam meg rögtön, a hűtőben pihent másnap reggelig. És akkor jöjjön a recept.
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg zabpehelyliszt (vagy őrölt finomszemű zabpehely)
2-3 evőkanál édesítő
10 dkg vaj
120 ml víz
A töltelékhez:
50 dkg cseresznye kimagozva
1 vaníliarúd belseje (vagy 1 csomag bourbon vanília)
1 evőkanál rózsavíz (elhagyható, de kár lenne érte :) )
4 evőkanál édesítő
1 evőkanál zabpehelyliszt
A külsejéhez:
1 tojás enyhén felverve
kevés barnacukor
1. A tésztával kezdünk. A liszteket a kockázott, nagyon hideg vajjal késes aprítóban (vagy ha nincs, a kezünkkel) összemorzsoljuk. Legyünk minél gyorsabbak, hogy a vaj ne olvadjon meg. Ha morzsás, mehet hozzá az édesítő és a víz és azzal is gyorsan összeforgatjuk. Nem kell sokáig gyúrni, és nem kell hogy egynemű legyen, csak álljon össze gombóccá. Ne aggódjatok ha ragad, majd a hűtőben összekapja magát. Ha összeállt, csomagoljátok folpackba és mehet a hűtőbe kb. 45-60 percre.
2. Amíg a tészta hűl, készítsétek el a tölteléket. Magozzátok ki a cseresznyét (én késsel körbevágtam őket mert így szebbek lettek a felek, de persze az íze szempontjából a kézzel trancsírozós megoldás is tökéletes). Ha ez megvan, keverjétek hozzá az édesítőt, a fűszereket és a lisztet.
3. Készítsetek minden egyebet elő, mert a tésztával, ha egyszer kikerül a hűtőből, gyorsan kell majd dolgozni. Tehát verjétek fel kicsit a tojást és készítsétek elő az ecsetet hozzá. Kapcsoljátok be a sütőt és melegítsétek elő 180 fokra. Egy sütőlapra terítsetek szilikonos sütőpapírt.
4. A tésztát vegyétek ki a hűtőből és osszátok 2 vagy 4 felé, ami szimpatikusabb. Nyújtsátok lisztezett felületen kör alakúra (én olyan 2-3 mm vastagra nyújtottam). Tegyétek át a sütőpapírra, majd rakjátok rá a cseresznye felét vagy negyedét (attól függően hány felé osztottátok a tésztát), de körben hagyjatok egy 2-3 centis sávot. Hajtogassátok rá a cseresznyére a tészta szélét. Végül a rálógó tésztát kenjétek le tojással és finoman szórjátok meg az egészet egy kevés barnacukorral.
5. Ismételjétek meg a maradék tésztával, ha egyszerre sütitek ki.
6. Tegyétek a sütő középső rácsára a tepsit és süssétek 35-40 percig, amíg szép aranybarna lesz a tészta. Hagyjátok kicsit hűlni majd EGYÉTEK MEG!
Plusz info:
Másnap hidegen is finom, vagy sütőben akár meg is lehet melegíteni, ha marad belőle. Az is működik, ahogy az elején írtam, ha nem sütitek meg egyszerre, hanem a maradék tészta a hűtőben várja meg a másnapot vagy akár harmadnapot. Ha igazi hedonisták vagytok, egy kis vaníliafagyi, vagy vaníliával kikevert görög joghurt csak fokozza az élvezeteket.