Már megint galette, most sósan. Nagyon rákattantam, mert tök jó, hogy este összedobom, reggel pedig csak enni kell. :) Lusta nyári reggeleken annyira jól esik, de azokon is, amikor a munkanap előtt hosszút szeretnék futni. De persze nem csak reggelire jó, könnyű vacsinak is tökéletes.
Akkor nézzük, hogy mi van benne. A tészta most kivételesen nem zabos, tisztán teljes kiőrlésű lisztből készült. Ha használtok valamilyen szénhidrátcsökkentő lisztkeveréket, lehet nyugodtan azzal felesben, úgyis működik majd (én ezt használom). A tésztája frissen nagyon finom ropogós, másnap pedig puha. Ennél is érvényes, hogy ha inkább ropogósan ennétek, reggel még dobjátok be 5 percre a sütőbe.
A töltelék mindössze 3 összetevős, de olyan ízkavalkád.... Alul van egy réteg karamellizált hagyma, azon vékonyra gyalult, pirult cukkinikarikák és végül isteni, krémes kecskesajt. Hát én az egészet képes lettem volna megenni egyedül, de persze strandszezON rulez. :D :D
Hozzávalók (2 nagy galetthez):
Tészta:
15 dkg teljes kiőrlésű liszt (vagy teljes kiőrlésű + szénhidrátcsökkentő fele-fele)
10 dkg hideg vaj
egy mokkáskanál só
4-5 evőkanál hideg víz
Töltelék:
1 cukkini
2 fej hagyma
8-10 dkg lágy kecskesajt (pl. ilyen)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tésztával kezdünk, mint mindig. A lisztet a sóval és a hideg vajjal késes aprítóban (vagy a kacsóinkkal) morzsás állagúra dolgozzuk. Minél gyorsabb, annál jobb, hogy a vaj ne olvadjon meg. Ezután hozzáadunk 4-5 evőkanál hideg vizet, hogy a tészta épp összeálljon. Lágynak kell lenni, úgy adagoljátok a vizet. Folpackba csomagoljuk és bedobjuk a fagyasztóba 15-20 percre, hogy könnyebb legyen majd dolgozni vele.
Míg hűl összedobjuk a tölteléket. A hagymát megpucoljuk, vékony félkarikákra vágjuk, és 1 evőkanál olívaolajon pici sóval 10-15 perc alatt, időnként kevergetve szép aranybarnára sütjük. A cukkinit (lehetőleg vékonyabbat válasszunk) uborkagyaluval gyorsan karikára vágjuk.
Egy tojást enyhén felverünk, egy tepsire pedig sütőpapírt terítünk. A tésztát kivesszük a fagyasztóból, és kissé lisztezett felületen 2-3 mm vastag kerek lapot nyújtunk belőle. Áttesszük a tepsire, és rákenjük a hagymát úgy, hogy körben kb. 2 cm-t kihagyunk. Elrendezzük rajta a cukkiniszeleteket, és ecsettel vékonyan megkenjük olívaolajjal. Rámorzsoljuk a kecskesajtot és ráhajtogatjuk a tészta széleit. Megkenjük a tésztát a tojással, és a végén finoman megsózzuk és megborsozzuk. Mehet a sütőbe 35-40 percre.
A kollégáim azt hitték pizzát reggelizem, amikor ezt hoztam magammal. Hát azzal köszönő viszonyban sincs, már csak azért sem, mert finomabb és sokkal egészségesebb. :)
A facebook-on is megtaláltok, extra receptekkel itt.