Egy újabb galette receptet hozok ma Nektek. Tudom, hogy sokan szerettétek a nyári recepteket is, ezért most ősziesre hangoltam az ízeket, és a tészta is minimális ráncfelvarráson esett át. Igazándiból csak próbálkoztam a víz mennyiségét változtatni, hogy a tészta könnyebben kezelhető legyen. A végeredmény ugyanolyan ropogós, viszont ezerszer könnyebb így dolgozni vele. Természetesen továbbra is cukormentes és csak teljeskiőrlésű lisztet és zabpelyhet tartalmaz.
Szóval a tészta ugyanolyan, viszont amit rejt: egy mandulás - fahéjas rétegen sok-sok ringló szilva, majd zárásként egy mézes - szilvalekváros máz. Isteni lett, és nem viccelek. A sarkát akartam csak megkóstolni, de mire észbekaptam az egyiknek elfogyott a fele. :D Két galette lett belőle, a maradék másfél megmenekült másnap reggelire, de akkor hármasban elpusztítottuk az utolsó morzsáig.
Hozzávalók:
A tésztához
10 dkg teljeskiőrlésű liszt
5 dkg zabpehely
10 dkg hideg vaj
2 ek édesítő
6 ek nagyon hideg víz (én most jéggel is hűtöttem)
A mandulás réteghez
2 ek édesítő
4 ek szeletelt mandula (dióval helyettesíthető, ha az van épp otthon)
1 ek zabpehely(liszt)
1 csapott teáskanál fahéj
A mázhoz
1 tk sűrű cukormentes szilvalkevár
1 tk méz
annyi víz, hogy mártás állagú legyen (ecsettel kenhető)
Továbbá
3 nagy ringlószilva
1 tojás a lekenéshez
1. A mandulás réteggel kezdünk, mert nem szeretünk mosogatni, és ugyanazt az aprítógépet használjuk majd ehhez és a tésztához is. :D A mandulát, édesítőt, fahéjat és zabpelyhet daráljátok össze az aprítógépben amíg egynemű lesz, öntsétek egy tálkába, és tegyétek félre.
2. A tésztával folytatjuk. Mérjétek az aprítógépbe a lisztet, zabpelyhet, édesítőt és vajat, majd mixeljétek morzsásra. Adjátok hozzá a vizet, majd jöhet még néhány fordulat a géppel és már össze is állt a tészta. Ha a kezetekbe veszitek könnyen formálhatónak kell lennie. Ne feledjétek, a lisztek különbözőek, ha még mindig morzsálódik, adjatok hozzá hideg vizet, 1-1 teáskanállal egyszerre, amíg össze nem áll. Csomagoljátok foplackba, és mehet a hűtőbe, amíg befejezitek a töltelék előkészítését.
3. A szilvát mossátok meg, magozzátok ki és vágjátok 2-3 milliméteres szeletekre.
4. A sütőt kapcsoljátok be 180 fokra. Egy nagy tepsit béleljetek ki szilikonos sütőpapírral.
5. Vegyétek ki a tésztát a hűtőből, és osszátok két részre (egyben is kisüthetitek, de két kisebbel könnyebb dolgozni). Nyújtsátok téglalap alakúra úgy, hogy 2-3 mm legyen a tészta vastagsága. Tegyétek át a sütőpapíros tepsire, és szórjátok meg a mandulás keverékkel, de körben maradjon egy 3 centis rész szabadon. Mehet rá szép sorban a szilva, majd hajtsátok fel a tészta széleit körben.
6. Kenjétek meg a tészta széleit az enyhén felvert tojással. Ismételjétek meg az egészet a másik tésztával is, majd mehetnek a sütőbe. 35-40 perc alatt szép aranybarnára sülnek.
7. Amíg sülnek a galettek, keverjétek össze a szilvalkeváros máz hozzávalóit (az én lekvárom olyan kőkemény volt, hogy bedobtam a vízzel, mézzel együtt 20 másodpercre a mikróba, utána már könnyen keverhető lett).
8. A kisült galetteket egy ecset segítségével kenjétek meg a lekváros mázzal (csak a szilvát, a tésztát NE!). Ezután már csak próbáljatok ellenállni az illatoknak és a látványnak, amíg ehetőre hűl. :D
Ha szerettétek a receptet, kövessetek a Facebook-on is további receptekért.