A kedvenc gabonám a bulgur. Ennek három fő oka van.
- Az egyik, hogy nagyon finom.
- A második, hogy baromi egészséges. A glikémiás indexe a gabonafélék között a legalacsonyabb, azaz ha ezt eszed nem lesz 1 óra múlva falásrohamod, ráadásul az így bevitt szénhidrát nem zsírként raktározódik, hanem energiát ad. Tele van rosttal, így az anyagcserének is jót tesz.
- A harmadik - és szintén ütős indok - hogy annyira de annyira egyszerű dolgozni vele. Gyorsan megfő (kb. mint az előfőzött zacskós rizs) és hidegen sem tapad össze, így a maradékot másnap is jól lehet melegíteni, vagy más célra, mondjuk salátának felhasználni.
Mi megszerettük, rizset már nem is készítek és egyikünknek sem hiányzik. A Gyerek meg elhitte, hogy ez rizs. :D
Most egy Görögország ihlette frissítő és gyorsan összedobható salátát mutatok bulgurral, ami másnap is ugyanolyan finom, mint amikor elkészítettétek. Nálam hűtő-ürítő volt: maradék grillcsirkéből és üveg alján található egyéb maradék hozzávalókból készült.
Hozzávalók 2 fő részére:
100 g bulgur
5-6 levél római saláta
3-4 db szárított paradicsom
10 db fekete olívabogyó
fél fej lilahagyma
8 szem koktélparadicsom
10 dkg fetasajt
maradék sült csirke
fél citrom leve
1-2 evőkanál olaj a szárított paradicsomról
balzsamecet (én szeretek redukciót használni, mert az édeskésebb)
só, bors
A bulgurt megfőzzük, leöblítjük hideg vízzel és hagyjuk lecsöpögni. Amíg fő, összetépkedjük a római salátát, felkockázzuk a fetasajtot, a paradicsomot. A lilahagymát, a szárított paradicsomot és az olívabogyót finomra vágjuk. A kihűlt bulgurt összekeverjük a felaprított zöldekkel, ráfacsarjuk fél citrom levét, sózzuk, borsozzuk, a szárított paradicsom olajából is teszünk rá 1-2 kanállal, végül 1-2 teáskanálnyi balzsamecetet is locsolunk rá. Összekeverjük és a felszeletelt csirkével tálaljuk.