Oat Mill - zab és más

Oat Mill - zab és más

Fűszeres körtés pite teljeskiőrlésű tésztával, cukormentesen

2016. október 29. - mimi_8005

img_2125.JPGHa pite, akkor almás, ugye? De néha miért ne legyünk formabontók, és használjunk körtét? Ilyenkor még kapható szuper vilmoskörte, ami nem annyira kásás, mint a téli körték. Jól állnak neki az almás pite fűszerei is, sőt lehet ennél is extrább, ha van kedvetek hozzá. Kardamom? Nagyon rockos lesz tőle! Ne féljetek, kísérletezzetek!

A tészta, amit ehhez összeraktam az eddigi legjobb teljeskiőrlésű lett. Frissen ropogós, másnap pedig finom puha és nagyon könnyű dolgozni vele. Nem állítom, hogy diétás, de melyik pite az? Próbáltam azért kicsit egészségesebbé tenni, ezért használtam a teljeskiőrlésű lisztet, illetve cukor helyett a steviát. :D Mi szeretjük délelőtt enni az ilyen izmosabb ételeket, ezért pár napra megoldotta a reggelinket.

Hozzávalók:

Tésztához (28 X 18 cm-es tepsit használtam):

20 dkg teljeskiőrlésű liszt

11 dkg hideg vaj

1/2 tk szódabikarbóna

2 ek édesítő (por vagy folyékony)

1 tojássárgája

tejföl (kb. 3 evőkanál)

Töltelék:

3 nagy érett vilmoskörte

2 ek keményítő

1 ek édesítő

1 tk fahéj

egy csipet kardamom

egy csipet őrölt szerecsendió

1. A tésztával kezdünk. Kimérjük a lisztet, nagylyukú reszelőn hozzáreszeljük a hideg vajat és összemorzsoljuk (ezt a lépést aprítógéppel is csinálhatjuk). Hozzáadjuk a szódabikarbónát, édesítőt, tojássárgáját és annyi tejfölt, amivel puha, de nem ragacsos tésztát kapunk. Hűtőbe tesszük, amíg a töltelék elkészül.

2. A körtéket meghámozzuk, négybe vágjuk, kimagozzuk és kb. 2 mm-es szeletekre vágjuk. Egy edényben összekeverjük a keményítőt, édesítőt, fahéjat, kardamomot és szerecsendiót, majd hozzádadjuk a körtét és finoman összeforgatjuk a kezünkkel.

3. A tésztát kettéosztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk úgy, hogy nagyobb legyen, mint a tepsi alapterülete. Nem kell pontosnak lennünk.: ha a tepsibe került a kezünkkel lapogassuk tovább úgy, hogy körben legyen egy kb. 2  cm-es pereme is.

4. A körtét rétegezzük a tésztára úgy, hogy kitöltse a tepsit.

5. A maradék tésztát nyújtsuk ki kb. 2 milliméteresre. Vágjuk hosszú, egyforma vastag csíkokra (kb. 1 centisekre). Rakjuk ki négyzetrácsosra a tészta tetejét. (Én párszor újra összegyúrtam és kinyújtottam, amíg teljesen sikerült berácsozni.)

6. 1 tojást egy evőkanál vízzel keverjünk el, majd kenjük meg a tésztát vele. Mehet a sütőbe.

7. 180 fok, kb. 30 perc. Nézzünk rá néha, ha nagyon barnul, alufóliával fedjük le. Amikor a körtébe könnyen beleszalad a villa, készen van.

Ha tetszett, kövessetek Facebook-on is további öteletekért.

img_2130.JPG

img_2127.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmill.blog.hu/api/trackback/id/tr2711823375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása