Ha pite, akkor almás, ugye? De néha miért ne legyünk formabontók, és használjunk körtét? Ilyenkor még kapható szuper vilmoskörte, ami nem annyira kásás, mint a téli körték. Jól állnak neki az almás pite fűszerei is, sőt lehet ennél is extrább, ha van kedvetek hozzá. Kardamom? Nagyon rockos lesz tőle! Ne féljetek, kísérletezzetek!
A tészta, amit ehhez összeraktam az eddigi legjobb teljeskiőrlésű lett. Frissen ropogós, másnap pedig finom puha és nagyon könnyű dolgozni vele. Nem állítom, hogy diétás, de melyik pite az? Próbáltam azért kicsit egészségesebbé tenni, ezért használtam a teljeskiőrlésű lisztet, illetve cukor helyett a steviát. :D Mi szeretjük délelőtt enni az ilyen izmosabb ételeket, ezért pár napra megoldotta a reggelinket.
Hozzávalók:
Tésztához (28 X 18 cm-es tepsit használtam):
20 dkg teljeskiőrlésű liszt
11 dkg hideg vaj
1/2 tk szódabikarbóna
2 ek édesítő (por vagy folyékony)
1 tojássárgája
tejföl (kb. 3 evőkanál)
Töltelék:
3 nagy érett vilmoskörte
2 ek keményítő
1 ek édesítő
1 tk fahéj
egy csipet kardamom
egy csipet őrölt szerecsendió
1. A tésztával kezdünk. Kimérjük a lisztet, nagylyukú reszelőn hozzáreszeljük a hideg vajat és összemorzsoljuk (ezt a lépést aprítógéppel is csinálhatjuk). Hozzáadjuk a szódabikarbónát, édesítőt, tojássárgáját és annyi tejfölt, amivel puha, de nem ragacsos tésztát kapunk. Hűtőbe tesszük, amíg a töltelék elkészül.
2. A körtéket meghámozzuk, négybe vágjuk, kimagozzuk és kb. 2 mm-es szeletekre vágjuk. Egy edényben összekeverjük a keményítőt, édesítőt, fahéjat, kardamomot és szerecsendiót, majd hozzádadjuk a körtét és finoman összeforgatjuk a kezünkkel.
3. A tésztát kettéosztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk úgy, hogy nagyobb legyen, mint a tepsi alapterülete. Nem kell pontosnak lennünk.: ha a tepsibe került a kezünkkel lapogassuk tovább úgy, hogy körben legyen egy kb. 2 cm-es pereme is.
4. A körtét rétegezzük a tésztára úgy, hogy kitöltse a tepsit.
5. A maradék tésztát nyújtsuk ki kb. 2 milliméteresre. Vágjuk hosszú, egyforma vastag csíkokra (kb. 1 centisekre). Rakjuk ki négyzetrácsosra a tészta tetejét. (Én párszor újra összegyúrtam és kinyújtottam, amíg teljesen sikerült berácsozni.)
6. 1 tojást egy evőkanál vízzel keverjünk el, majd kenjük meg a tésztát vele. Mehet a sütőbe.
7. 180 fok, kb. 30 perc. Nézzünk rá néha, ha nagyon barnul, alufóliával fedjük le. Amikor a körtébe könnyen beleszalad a villa, készen van.
Ha tetszett, kövessetek Facebook-on is további öteletekért.