Oat Mill - zab és más

Oat Mill - zab és más

Krémes sütőtök-kukorica curry

Creamy butternut squash and corn curry

2016. október 09. - mimi_8005

img_1880.JPG

Mostanában megpróbáltam ráállni, hogy az ebédeink ne feltétlenül tartalmazzanak húst. Nem azért mert nem szeretjük a húst, de az utóbbi időben úgy érzem kicsit telítődtem vele, plusz meg akarom szüntetni magunkban azt az érzést, hogy egy étel csak akkor laktató, ha van benne egy darab hús is.

Eddig a kisérlet teljesen jól működik, a húsmentes ebédek után nem tolunk be vacsorakor fél kiló húst, hogy pótoljuk, ami kimaradt. :D Ez már siker.

Szóval most, hogy itt van a sütőtökszezon, nálam rögtön bekerült a kedvencek közé, és mindenféle formában készítem édesen és sósan is. Nagyon szeretem megsütve és mézzel meglocsolva csak úgy magában, de köretként mézzel és csípős szósszal megöntözve is isteni. Megy zabkásába, joghurtba, sütibe (egy sütőtökös muffin recept is hamarosan pottyan) és most ebbe a jó kis currybe.

Talán felfedeztétek már, de most mondom is: a két kedvenc fűszerem a koriandermag és római kömény. Ezek mindig vannak polcon. Most a mozsaram még útban New York felé, így őrölt korianderem és római köményem van itthon, de jobb szeretem a magokat megvenni és magam frissen megőrölni. Nos, ebben az ételben is ez a két fő fűszer, de azért beledobtam még ezt-azt. :D

Hozzávalók (2 főre):

25 dkg sütőtök (én a felső, mag nélküli részt vágtam le, meghámoztam, 1x1 cm-es kockákra vágtam)

1 cső kukorica (fagyasztottat használtam, ha morzsoltat kaptok, abból kb. 10-15 dkg-ot használjatok )

3 dl kókusztej

1 tk őrölt római kömény

1 tk őrölt koriandermag

1 kis fej hagyma

1 gerezd fokhagyma vagy 1 tk fokhagyma granulátum

1/2 tk kurkuma (elhagyható, csak a színe kedvéért tettem bele)

só és bors

1 ek limelé frissen facsarva

1-2 tk sriracha (vagy más csípős szósz)

1 csésze (szárazon mért) jázminrizs megfőzve

1. A kukoricát hideg vízben feltesszük főni, forrástól számítva még 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük. Ha kicsit lehűlt, a szemeket egy késsel levágjuk a csutkáról. Ha morzsoltat használtok, ez a lépes nyilván kimarad.

2. Egy lábosban felteszünk vizet a rizsnek is, ha felforrt sózzuk, beledobjuk a rizst és a csomagláson lévő utasítás szerinti ideig főzzük.

3. Miközben a kukorica és a rizs készül, a sütőtököt meghámozzuk, 1x1 cm-es kockákra daraboljuk. A hagymát megpucoljuk, finomra vágjuk. Kókuszolajon vagy más semleges ízű olajon elkezdjük párolni a hagymát, majd ha már megpuhult mehet hozzá a sütőtök is. Fűszerezzük a római köménnyel, korianderrel, fokhagymával, kurkumával, sóval, borssal, kicsit átforgatjuk még, majd mehet rá a kókusztej. Lefedjük, és kb 15-20 percig alacsony lángon rotyogtatjuk.

Közben néhányszor ellenőrizzük. Ha a sütőtök már megpuhult, de van még tartása, mehet hozzá a kukorica. Ekkor ellenőrizzük a szósz állagát is. Ha nagyon elfőtte, pótoljuk még kókusztejjel, ha híg lenne, akkor fedő nélkül magasabb hőfokon forraljuk el a felesleget. Nekem pont jó volt, nem kellett igazítani. Elzárjuk, és csak ekkor adjuk hozzá a lime levét illetve a csípős szószt (1 vagy 2 teáskanállal az ízlésünknek megfelelően).

A sütőtök-kukorica currynket főtt jázminrizzsel tálaljuk.

Ha tetszett, további receptekért kövessetek a Facebook-on is. Az instán is ott vagyok. :D

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Creamy butternut squash and corn curry

Ingredients (2 servings):

250 g butternut squash (I used the seedless part of the squash cut into 1/2x1/2 inch cubes)

1 ear corn (I used frozen)

300 ml coconut milk

1 tsp ground cumin

1 tsp ground coriander seed

1 small yellow onion

1 clove garlic or 1 tsp garlic powder

1/2 tsp turmeric (I used only for the color)

salt, ground pepper

1 tbs lime juice freshly squeezed

1-2 tsp sriracha

1 cup jasmine rice (measured dry) cooked

1. Start to cook the corn in cold water. After it starts to boil lower the heat and cook for another 5-6 minutes, then cut the kernels off the cob.

2. In a cooking pot boil water and cook the jasmine rice as said on the package.

3. Meanwhile peel the squash and cut into 1/2-1/2 inch cubes. Mince the onion and start to cook it on a teaspoon of coconut or canola oil. Once it is nice and tender add the squash and spice it. Stir in the cumin, coriander, garlic, turmeric, salt and pepper. Pour in the coconut milk, lower the heat, cover and let it simmer for 15-20 minutes.

From time to time check the squash. It is done when it is tender (remember, you don't want to make a mash!) add the corn. Stir and check the consistency of the sauce too. If it's too thick, add more coconut milk, if it's too thin, quickly boil the excess away at high heat. Mine was OK with 300 ml. When it is perfect, turn off the heat and add the lime juice and the sriracha.

Serve your curry with the jasmine rice. You may also garnish it with coriander leaves and lime wedges.

You can find me on Instagram too.

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmill.blog.hu/api/trackback/id/tr3411779423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása