Oat Mill - zab és más

Oat Mill - zab és más

3 összetevős saláta hétköznap estékre - vagy bármikor

Spárga, újburgonya, lazac

2016. április 12. - mimi_8005

wp_20160410_13_20_17_pro_2.jpg

Amikor életemben először készítettem spárgát, az egy rakottas recept volt, úgy emlékszem. Rémes lett, alig tudtuk megenni. :D De valamiért nem adtam fel, újra és újra próbálkoztam vele, amíg rá nem találtam erre a receptre. A spárga ebben csodálatos, ízes, roppanós. Mellé az újburgonya kellemesen krémes, a lazac pedig visz bele egy kis füstös csavart. A kaporral lesz számomra kerek, ami az eredeti receptben nem szerepel, de ha nem utáljátok, akkor mindenképp tegyetek rá pár szálat.

Ha még nem ettél spárgát soha, javaslom, hogy ez legyen az első recept, amit kipróbálsz. Ez a könnyű, de mégis tartalmas saláta nem az én receptem, hanem Herczeg Gabrielláé, csak apróságokat változtattam rajta. Annyira jó, hogy nálam évek óta állandó a repertoárban, és emiatt várom a spárga szezont leginkább. Csak három összetevős, mégis annyira finom, annyira elegáns.

A lazacot nyugodtan cseréljétek sonkára, ha nem szeretitek (valami nagyon vékony, jó minőségűre, pl. serrano). Az eredeti receptben héjában kell főzni a burgonyát, de bevallom, én csalok. Sokkal gyorsabban elkészül ha eleve gerezdekre vágva főzöm (de ne hagyjátok magára, nehogy szétessen).

Hozzávalók (2 főre):

60 dkg újburgonya (közepes szemeket válasszatok, kb. 8-10 centiseket)

1 köteg zöld spárga (igyekezzetek olyat választani, amiben kb. ujjnyi vastagok a spárgák)

15 dkg fütölt lazac (vagy sonka)

pár szál kapor

Az öntethez:

1/2 citrom leve

1 kávéskanál cukor/édesítő/méz

1.5 teáskanál magos mustár (ha épp nincs otthon, mehet bele a sima is, de magossal azért jobb)

2 evőkanál olívaolaj

só, bors ízlés szerint

1. A burgonyát alaposan mossátok meg, vágjátok gerezdekre (kb. négyfelé, ha csak nagyobb szeműt kaptatok, akkor akár kockázhatjátok is). Tegyétek fel főni annyi hideg sós vízben, amennyi ellepi. Figyeljetek, nehogy szétessen, hamar megfő!

2. Amíg a burgonya fő, a spárgákat mossátok meg, majd mindegyiknek törjétek el az alját (ott szokott eltörni, ahol a nem fás rész kezdődik.) Vágjátok kb. 2 cm-es darabokra (a fejeket hagyjátok persze egyben).

3. Az öntet hozzávalóit alaposan keverjétek össze.

4. A megfőtt burgonyát szűrjétek le, majd forgassátok össze az öntettel.

5. Egy nagy edényben olvasszatok 1 evőkanál vajat, majd dobjátok rá előbb a spárga szárát, majd 2 perc után mehetnek rá a spárga fejek is. Sózzátok, borsozzátok. Kb. 4-5 perc alatt kevergetve süssétek meg. A spárga szép élénkzölddé válik, és ha megkóstoljátok, nem nyers, de még roppanós, kellemesen vajas.

6. Már csak tálalni kell. Mehet a tányérra a burgonya, rá a megsült spárga és a nagyobb darabokra tépett lazac, végül pár szál kapor. Egy kis extra citrommal is meglocsolhatjátok, ha szeretitek.

wp_20160410_13_19_03_pro_2.jpg

instagramcapture_4ef22514-1422-4734-9b16-8cb7718c0742.jpg

wp_20160410_13_29_43_pro_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmill.blog.hu/api/trackback/id/tr918588370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása