Oat Mill - zab és más

Oat Mill - zab és más

Ír szódás zabpelyhes kenyér

2016. május 21. - mimi_8005

instagramcapture_3d27f755-bdb7-4bfd-919a-e7883d8c7423.jpg

Van már egy kiflirecept a blogon itt, ami szintén expressz, de ez a kenyér még attól is kevesebb munkával és hozzávalóval készíthető el. Az ír szódás kenyér klasszikus recept, biztosan ismeritek. Ezt tettem rost és fehérjedúsabbá zabpehely hozzáadásával. Én viszonylag bátran szoktam kísérletezni a lisztekkel, ami van hogy bejön, van hogy csúfos bukás lesz belőle.

Ezt a kenyeret egyáltalán nem rontotta el a zabpehely hozzáadása, sőt, egyenesen jobb lett tőle. Nem csak az íze, de az állaga is. Korábban csak teljeskiőrlésű lisztből készítettem, és sajnos mindig ragacsos maradt a belseje, akkor is, amikor kívül már túl volt a "szép piros"-on. A zabpehely viszont pont ezt a kis nedvességet szívta még fel belőle, így egy jó állagú, nem morzsálódó de nem is nedves kenyér készült, ropogós külsővel. Még másnap is finom volt (pirítva is).

Persze ne várjátok, hogy hasonlít egy sok órán át kovásszal készült kenyérhez, de ha olcsó és adalékmentes házi kenyeret tennétek az asztalra, vagy ha reggel jöttök rá, hogy elfogyott a kenyér, akkor tökéletes megoldás. 3 perc összerakni és már mehet is a sütőbe. 25 perc alatt megsül, így mire lezuhanyoztok már vehetitek ki és lehet készíteni a reggelit.

A lenti hozzávalókból egy kis cipó lesz, ami hármunknak elég két napra, ha többen vagytok duplázzátok

Hozzávalók:

10 dkg teljes kiőrlésű liszt (én továbbra is a SPAR tönkölylisztjét használom)

5 dkg zabpehelyliszt (ha nem készen veszitek őröljétek meg a zabpelyhet)

5 dkg finomszemű zabpehely

fél teáskanál só

fél teáskanál cukor

fél teáskanál szódabikarbóna

fél teáskanál sütőpor

120 ml joghurt + 60 ml víz

A sütőt melegítsétek elő 170 fok légkeverésre.

Mérjétek ki a száraz hozzávalókat, keverjétek össze, majd jöhet hozzá a joghurt-víz keverék. Pár mozdulattal gyúrjátok össze. Egy puha, de nem ragacsos tésztát kell kapnotok. A lisztek különböznek, ha ragad tegyetek még egy pici lisztet hozzá, ha nem áll össze akkor egy kis plusz vizet.

Az összeállított kis cipót tegyétek sütőpapíros tepsire, és kereszt alakban vágjátok be jó mélyen. A sütő aljába tegyetek egy hőálló edényben vizet, majd dugjátok be a tésztát is és hagyjátok magára 25 percre. Ha szép világosbarnára sült mehet rácsra hűlni. Mi már langyosan pakolni szoktuk rá a feltétet. :)

instagramcapture_94116ac9-745c-442a-9d7d-3ad69cca87f0.jpg

instagramcapture_4c3c736a-0eae-4c4c-8a25-3d1e09ffee2c.jpg

instagramcapture_9bf409c5-9d13-4eb4-848f-c9fcd75421a7_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmill.blog.hu/api/trackback/id/tr128683190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

O.r.s.i. 2016.05.23. 19:31:30

Szia,
azt szeretném megkérdezni, hogy miért van a receptben a szódabikarbóna mellett sütőpor is? Nem vagyok kémikus, de azt tudom, hogy a sütőpor 30%-ban szódabikarbóna, meg még sok egyéb valami :-) Nem lenne elég "csak" a szódabikarbóna a kenyérbe?
(nem kekeckedésnek szántam a kérdést, csak kíváncsi vagyok, ugyanis sok receptben találkoztam már ezzel a "problémával" :-))

mimi_8005 2016.05.23. 19:35:04

@O.r.s.i.: Teljesen jogos a kérdésed! De, természetesen működik csak szódabikarbónával is, de sokan nem szeretik az erős izét (én speciel igen, lehet hogy ez beteges dolog, igy vagyok a szalakalival is

O.r.s.i. 2016.05.23. 20:04:40

Köszönöm a válaszodat :-) Zárójelben megjegyezném, hogy a Spar Natur pur lisztek tényleg jók....

mimi_8005 2016.05.23. 20:05:57

@O.r.s.i.: Egyetértek, még sosem csalódtam bennük.
süti beállítások módosítása