Van már egy kiflirecept a blogon itt, ami szintén expressz, de ez a kenyér még attól is kevesebb munkával és hozzávalóval készíthető el. Az ír szódás kenyér klasszikus recept, biztosan ismeritek. Ezt tettem rost és fehérjedúsabbá zabpehely hozzáadásával. Én viszonylag bátran szoktam kísérletezni a lisztekkel, ami van hogy bejön, van hogy csúfos bukás lesz belőle.
Ezt a kenyeret egyáltalán nem rontotta el a zabpehely hozzáadása, sőt, egyenesen jobb lett tőle. Nem csak az íze, de az állaga is. Korábban csak teljeskiőrlésű lisztből készítettem, és sajnos mindig ragacsos maradt a belseje, akkor is, amikor kívül már túl volt a "szép piros"-on. A zabpehely viszont pont ezt a kis nedvességet szívta még fel belőle, így egy jó állagú, nem morzsálódó de nem is nedves kenyér készült, ropogós külsővel. Még másnap is finom volt (pirítva is).
Persze ne várjátok, hogy hasonlít egy sok órán át kovásszal készült kenyérhez, de ha olcsó és adalékmentes házi kenyeret tennétek az asztalra, vagy ha reggel jöttök rá, hogy elfogyott a kenyér, akkor tökéletes megoldás. 3 perc összerakni és már mehet is a sütőbe. 25 perc alatt megsül, így mire lezuhanyoztok már vehetitek ki és lehet készíteni a reggelit.
A lenti hozzávalókból egy kis cipó lesz, ami hármunknak elég két napra, ha többen vagytok duplázzátok
Hozzávalók:
10 dkg teljes kiőrlésű liszt (én továbbra is a SPAR tönkölylisztjét használom)
5 dkg zabpehelyliszt (ha nem készen veszitek őröljétek meg a zabpelyhet)
5 dkg finomszemű zabpehely
fél teáskanál só
fél teáskanál cukor
fél teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál sütőpor
120 ml joghurt + 60 ml víz
A sütőt melegítsétek elő 170 fok légkeverésre.
Mérjétek ki a száraz hozzávalókat, keverjétek össze, majd jöhet hozzá a joghurt-víz keverék. Pár mozdulattal gyúrjátok össze. Egy puha, de nem ragacsos tésztát kell kapnotok. A lisztek különböznek, ha ragad tegyetek még egy pici lisztet hozzá, ha nem áll össze akkor egy kis plusz vizet.
Az összeállított kis cipót tegyétek sütőpapíros tepsire, és kereszt alakban vágjátok be jó mélyen. A sütő aljába tegyetek egy hőálló edényben vizet, majd dugjátok be a tésztát is és hagyjátok magára 25 percre. Ha szép világosbarnára sült mehet rácsra hűlni. Mi már langyosan pakolni szoktuk rá a feltétet. :)