Oat Mill - zab és más

Oat Mill - zab és más

Vajbab főzelék kaporral és grillezett haloummi sajttal - lisztmentesen

2016. június 15. - mimi_8005

instagramcapture_a52dfb61-9f9b-4b3c-8078-6c604c942af1.jpg

Ritkán készítek főzeléket, talán a gyerekkori rossz emlékek miatt. Mindenkinek megvan azt hiszem a ragacsos, lisztízű menzai főzelék, amiről legtöbbször csak a feltétet ettük le....

Azért ilyenkor nyáron, amikor minden érik, néha én is kedvet kapok egy jó főzelékhez. Most például vajbabból, mert az jött szembe a piacon. Ha pedig főzeléket készítek, akkor mindig szigorúan lisztmentesen, önmagával sűrítve. Így most például turmixolt babbal sűrítettem, amitől intenzív bab ízű és nagyon könnyű lett a főzelék. Ízesítésnek pedig kapor és egy pici citromlé került bele, amitől igazán nyárias, friss lett az egész. Ha úgy szeretitek, hidegen is finom lesz.

Mi most grillezett haloummi sajttal ettük. Nem tudom ismeritek-e, a hiperek polcain mindenhol ott van. Egy ciprusi, kissé sós sajtféleség, ami grillezéskor nem folyik szét, hanem szépen egyben marad és megpirul. Egyébként én nem hiperben veszem, hanem innen rendelek kézműves terméket.

Szóval a végeredmény egy csodás étel lett, amit kivételesen Ötéves is szeretett: könnyű, kissé citrusos főzelék és csodásan megpirult sajt.... Ne hagyjátok ki!

Hozzávalók (3 fő részére):

50 dkg vajbab

1 fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

2 dkg vaj

1 teáskanál olaj

1 leveskocka negyede (ha van otthon alaplé elhagyható)

3 evőkanál tejföl

só, bors

1 csokor kapor

1 evőkanál citromlé

3 szelet haloummi sajt (kb. 25 dkg)

Előkészítjük a zöldségeket: megpucoljuk a hagymát és a fokhagymát, a megmosott babot pedig kb. 3 centis darabokra vágjuk. A hagymát a vaj és az olaj keverékén elkezdjük dinsztelni. Pár perc után mehet rá a bab és a reszelt fokhagyma. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. a bab háromnegyedéig érjen. Sózzuk, borsozzuk és mehet bele a leveskocka. Lefedjük, és addig főzzük közepes lángon, amíg épp megpuhul, de még roppanós. Inkább többször kóstoljátok menet közben, hogy biztos jó pillanatban kapjátok el. Amikor kellően puha (és nem szétfőtt) a tejfölhöz adunk előbb pár kanálnyit a főzőléből és kikeverjük. Kanalanként adjátok hozzá a meleg levet, nehogy a tejfölt kicsapja. Mehet hozzá a bab 1/3-a is, majd az egészet simára turmixoljuk, és visszaöntjük a főzelékhez. Még utoljára összerottyantjuk, majd hozzáadjuk az aprított kaprot és a citromlevet is.

A sajtok mindkét oldalát 2-2 perc alatt megpirítjuk tapadásmentes serpenyőben. A főzeléket a grillezett sajttal és egy kis plusz kaporral tálaljuk, majd pikk-pakk belapátoljuk. Egy fröccs kísérőként a teraszon nem rontja el :D 

instagramcapture_a41de7fd-c013-4b61-a127-0db7d77a958c.jpg

Az ihlet innen, de átalakítottam.

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmill.blog.hu/api/trackback/id/tr38802098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása