Nem tudom miért nem osztottam meg eddig Veletek a bevált granola receptemet, pedig villámreggelinek és könnyű vacsinak is tökéletes. A boltban kapható granolákkal az a bajom, hogy bár csodásan ropogósak, de tele vannak cukorral és pálmazsírral meg hasonló dolgokkal. És drágák, nagyon.
Ez a recept végtelenül egyszerű, és túl gyakran nem is kell csinálni, mert 3-4 hétig vidáman elvan egy jól záródó üvegben. Én legjobban görög joghurttal vagy túróval és gyümölcsökkel szeretem enni, de tejjel is finom lehet, vagy bármilyen krémes dolog (pl. házi puding) tetején.
A görög joghurtot most vaníliával és egy kis édesítővel turbóztam fel, a tetejére pedig jó sok szezonális bogyós gyümölcs került. Télen is elkészíthethő ugyanígy, csak olyankor a fagyasztott gyümölcsöt egy kis édesítővel szoktam megrottyantani.
Hozzávalók:
15 dkg nagyszemű zabpehely
10 dkg dió (más maggal is pótolható)
10 dkg aszalt sárgabarack (ez is lehet más, pl. aranymazsola)
2 evőkanál kókuszolaj (ha nincs, bármilyen semleges ízű olaj megteszi)
2-3 evőkanál méz (vagy juharsziruppal is nagyon finom)
1 kiskanál fahéj
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A zabot és a diót összekeverem a fahéjjal, majd hozzáadom az olajat és a mézet, és jó alaposan összekeverem, hogy mindenhol bevonja. Sütőpapíros tepsire teszem, szétterítem egy rétegben, majd röpülhet is a sütőbe. 20 percig sütöm, közben kétszer átkeverem, hogy egyenletesen piruljon. A sütlőapon hagyom kihűlni, majd jöhet hozzá az apróra vágott aszalt gyümölcs. Jól záródó üvegben (pl. befőttesüveg) tárolom.