Hát nem ígérem, hogy ilyen gyakran jelentkezem majd mostanában. A cuccaink egy része már dobozban és a költözés vészesen közeledik. De ez a saláta nem várathatott magára, mert nem kérdés, ez lesz a cseresznye szezon kedvenc receptje!
Tudom, bizarrul hangzik, de tegyétek félre a sémákat, és bízzatok bennem. Az édes és a sós kombinációja általában jól működik, és ez az étel is pont ezt bizonyítja. A sült cékla nem túl erős földes íze a lédús cseresznyével és a sós sajttal eszméletlen. És a csipetnyi gyömbér a dresszingben csak felteszi a pontot az i-re. Tökéletes arány a sós, édes, fűszeres és egyszerű ízek között. Összehozza a nyarat a téllel (csak félig, mert most a finom zsenge új céklával dolgozunk).
Egy szó mint száz köztelező kipróbálni. Én két főre adom meg az arányokat, de bátran duplázzátok és tegyétek el másnapra a maradékot. Ugyanolyan fantasztikus lesz. És direkt nem grammban írom, pár deka ide vagy oda nem sokat változtat ennél a receptnél.
A képen grillezett sertés szűz van mellette, de gyakorlatilag bármilyen egyszerűen fűszerezett húsnak kitűnő kisérője. Vagy inkább a hús kíséri a salátát. :D Nézzétek el a nagy lelkedéset, de gondolhatjátok mennyire szerettük, ha kényszerítettem magam, hogy máris újra billenytűzetet ragadjak.
Még egy mondat, aztán befejezem és jöhet a recept. A képen sárga céklával készült verziót láttok, de az otthon könnyen elérhető vörös cékla is pont olyan tökéletes lesz hozzá. És ha valaki végleg nem bírja a céklát, helyettesítse egyszerűen répával, bár akkor kicsit édeskésebb lesz a végeremény.
Nos, befejeztem, jöhet a recept.
Hozzávalók (2 személyre):
4 közepes vagy 6 kisebb cékla (lehetőleg új cékla)
3 nagy marék cseresznye (ropogós fajta)
5 dkg kecske vagy fetasajt
Az öntethez:
1 tk méz
1 tk reszelt gyömbér
1 tk ecet (fehérbor ecet, rizsecet, almaecet stb)
2 ek olívaolaj
Melegítsétek elő a sütőt 200 fokra. A céklát csomagoljátok be alufóliába és tegyétek a sütőbe kb. 50 percre. Ha a villa könnyen belemegy, kész. Csomagoljátok ki, és amint puszta kézzel is megfogható, hámozzátok meg és kockázzátok fel. Mehet a hűtőbe, amíg a többi hozzávalót is előkészítitek.
A cseresznyét mossátok meg, egy kis késsel felezzétek meg és magozzátok ki.
Az öntethez pucoljátok meg és reszeljétek le a gyömbért. Adjátok hozzá a mézet és az ecetet majd keverjétek össze, végül apránként adjátok hozzá az olajat is.
Jöhet a cékla. Dobjátok mellé a cseresznyét, és mehet rá az öntet. Keverjétek össze. Lehet tányérra rakni, és rámorzsolni a sajtot.