Oat Mill - zab és más

Oat Mill - zab és más

Cseresznyés - fetás cékla saláta

2017. június 08. - mimi_8005

cseresznyes_cekla_salata.JPGHát nem ígérem, hogy ilyen gyakran jelentkezem majd mostanában. A cuccaink egy része már dobozban és a költözés vészesen közeledik. De ez a saláta nem várathatott magára, mert nem kérdés, ez lesz a cseresznye szezon kedvenc receptje! 

Tudom, bizarrul hangzik, de tegyétek félre a sémákat, és bízzatok bennem. Az édes és a sós kombinációja általában jól működik, és ez az étel is pont ezt bizonyítja. A sült cékla nem túl erős földes íze a lédús cseresznyével és a sós sajttal eszméletlen. És a csipetnyi gyömbér a dresszingben csak felteszi a pontot az i-re. Tökéletes arány a sós, édes, fűszeres és egyszerű ízek között. Összehozza a nyarat a téllel (csak félig, mert most a finom zsenge új céklával dolgozunk). 

Egy szó mint száz köztelező kipróbálni. Én két főre adom meg az arányokat, de bátran duplázzátok és tegyétek el másnapra a maradékot. Ugyanolyan fantasztikus lesz. És direkt nem grammban írom, pár deka ide vagy oda nem sokat változtat ennél a receptnél.

A képen grillezett sertés szűz van mellette, de gyakorlatilag bármilyen egyszerűen fűszerezett húsnak kitűnő kisérője. Vagy inkább a hús kíséri a salátát. :D Nézzétek el a nagy lelkedéset, de gondolhatjátok mennyire szerettük, ha kényszerítettem magam, hogy máris újra billenytűzetet ragadjak.

Még egy mondat, aztán befejezem és jöhet a recept. A képen sárga céklával készült verziót láttok, de az otthon könnyen elérhető vörös cékla is pont olyan tökéletes lesz hozzá. És ha valaki végleg nem bírja a céklát, helyettesítse egyszerűen répával, bár akkor kicsit édeskésebb lesz a végeremény.

Nos, befejeztem, jöhet a recept.

Hozzávalók (2 személyre):

4 közepes vagy 6 kisebb cékla (lehetőleg új cékla)

3 nagy marék cseresznye (ropogós fajta)

5 dkg kecske vagy fetasajt

Az öntethez:

1 tk méz

1 tk reszelt gyömbér

1 tk ecet (fehérbor ecet, rizsecet, almaecet stb)

2 ek olívaolaj

Melegítsétek  elő a sütőt 200 fokra. A céklát csomagoljátok be alufóliába és tegyétek a sütőbe kb. 50 percre. Ha a villa könnyen belemegy, kész. Csomagoljátok ki, és amint puszta kézzel is megfogható, hámozzátok meg és kockázzátok fel. Mehet a hűtőbe, amíg a többi hozzávalót is előkészítitek.

A cseresznyét mossátok meg, egy kis késsel felezzétek meg és magozzátok ki.

Az öntethez pucoljátok meg és reszeljétek le a gyömbért. Adjátok hozzá a mézet és az ecetet majd keverjétek össze, végül apránként adjátok hozzá az olajat is. 

Jöhet a cékla. Dobjátok mellé a cseresznyét, és mehet rá az öntet. Keverjétek össze. Lehet tányérra rakni, és rámorzsolni a sajtot.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmill.blog.hu/api/trackback/id/tr6312575907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2017.06.08. 19:15:43

Valahogy csak most találkoztam a bloggal, így először késztetett csodálkozásra a név "Oat Mill"...

Csak mert eredetileg "oatmeal" lenne a dolog, ahol a "meal" mint 'étkezés-étel' szerepel, és nem mint 'malom'...
Ettől persze ez lehet szándékos, tudatos, stb. is, csak eléggé különös ahhoz, hogy szóba hozzam.

morph on deer 2017.06.08. 20:33:31

@mimi_8005:
Köszönöm a választ!
Gondoltam, hogy talán mégsem véletlen, de a kérdés nem hagyott nyugodni - én már csak ilyen vagyok :))

(Egyébként én is mobilról írok, és jelenleg én sem Magyarországról.)

Egyébként a cikk jó.

mimi_8005 2017.06.08. 20:35:25

@morph on deer: Nagyon koszonom! Hogyan oldod meg , hogy mobilrol is magyar karaktereket tudsz hasznalni? Az en telefonomon ugy tunik nem tudom atallitani a billentyuzetet magyarra.
süti beállítások módosítása