A mi családunkban a palacsinta nincs a kedvencek listáján. Most szinte látom a döbbent arcokat, de tényleg így van. Ez persze rám nem vonatkozik, csak a Fiúkra. Én minden formában imádom, mint Gombóc Artúr a csokit, és kis termetem ellenére gigantikus mennyiségeket tudok belőle eltűntetni. Szóval a Fiúk nem szeretik különösebben, de időnként kénytelenek megenni, mert ha én nagyon megkívánom, akkor nincs pardon: az lesz a reggeli.
Viszont amikor ezt a palacsintát először készítettem, én voltam az egyetlen, aki éhes maradt. A két pasi felfalta a teljes mennyiséget, nekem csak egy villányi kóstoló jutott a Gyerek adagjából. Örültem, mert jó volt látni a Gyereket ilyen lelkesen enni, de mivel aznap már nem volt időm más reggelit összedobni magamnak, nekem csak egy szendvics jutott, amit útközben vettem.
Ennek a zabpalacsintának az eredeti receptjét Donal Skehan oldalán találtam. Első próbálkozásra nekem túl száraz volt, ezért annyit változtattam, hogy csökkentettem a zabpehelyliszt mennyiségét és elhagytam belőle a lenmagot. Mivel a málnát szeretem vaníliával kombinálni, ezért abból is adtam kicsit a tésztához. Tökéletes, légies palacsintákat kaptam, ami a joghurttal és a mézes málnával együtt egyszerűen mennyei, és két felnőttnek reggelire pont elegendő (igen, a Gyerek nálunk időnként annyit eszik, mint egy felnőtt). Az egész mutatvány maximum 30 percet vesz igénybe, így akár hétköznap is bevethető.
Hozzávalók:
110 g zabpehelyliszt (ha nincs otthon, finomszemű zabpehelyből aprítóban vagy kávédarálóban készíthettek)
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vanília
1 csipet só
2 nagy tojás
1 dl tej (lehet bármilyen magtej is)
Feltét:
kb. 15 dkg (fagyasztott) málna
1 evőkanál méz vagy juharszirup
4-5 evőkanál görög joghurt
1. A zabpehelyliszet elkeverjük a sóval, a sütőporral és a vaníliával.
2. Hozzáadjuk a tejet és a tojások sárgáját, majd simára keverjük.
3. A tojások fehérjét lágy habbá verjük és hozzáadjuk a zabos masszához.
4. A málnát egy kis edényben darabosra törjük a mézzel/juharsziruppal. Egy másik tálkában pedig a görög joghurtot egy kevés édesítővel simára keverjük (azért is érdemes kicsit édesíteni, mert a palacsintába egyáltalán nem kerül cukor).
5. Palacsintasütőben evőkanálnyi adagokban oldalanként kb. 1-1 perc alatt kisütjük őket (amikor a nyers oldalukon megjelennek a kis buborékok, már lehet is megfordítani őket).
6. A kisült palacsintákat rétegezzük a málnával, a tetejére teszünk a joghurtból, majd fogadjuk a bókokat.