Nyáron Amerikába költözünk. Még mindig furcsa ezt leírni, de lassan szokom a gondolatot. Persze a blogot folytatom, és azt sem tervezem, hogy elcukrosodik. :D De biztosan találkozom majd sok olyan recepttel, amit nem ismerek, nagyon amerikai és esetleg megtetszik annyira, hogy veletek is megosztom.
A rocky road puding előfutára az ilyen recepteknek, amibe menthetetlenül beleszerettünk. Annyira, hogy 2 hét alatt négyszer készült el. És annyira, hogy Csokiimádó Férj, folyton eltünteti a felét egy körben. Nem csoda, ez a desszert egyszerre krémes, habos, ropogós és csokis. Ki tudna ellenállni?
A rocky road egyébként egy tradicionális amerikai édesség. Állítólag 1929 márciusában egy William Dreyer nevű kaliforniai fickó találta ki úgy, hogy a csokifagyijába diót és pillecukrot aprított a felesége varróollójával. Tehát a rocky road három fő összetevője a (tej)csokoládé, a pillecukor és a dió, amit aztán bármibe bele lehet rakni: muffinba, pitébe, jégkrémbe stb. A most következő változatban egy krémes házi csokipudingra tejszínhabbal lazított pudingréteg kerül, a tetejét bedig megszórjuk ropogós dióval, mogyoróval és pillecukorral. Az csak természetes, hogy nálam CUKORMENTES kiadásban.
Szóval lesznek még amerikai receptek, ezt pedig készítsétek el, ha valami nagyon csokisra és nagyon könnyűre vágytok.
Hozzávalók:
40 g kakaópor
20 g keményítő (javaslom a Haas termékét)
700 ml zsírszegény tej
10 dkg édesítő
1 teáskanál vanília
50 g cukormentes étcsokoládé
250 ml habtejszín (legalább 30%-os, főzőtejszín nem jó)
fél csomag habfixáló (kihagyható, de ezzel jobban tart ha marad belőle másnapra)
A tetejére:
dió
földimogyoró (sóssal még extrább az egész)
cukormentes pillecukor (kapható SPAR-ban, Tescoban vagy Auchanban is a diabetikus részlegen)
Elkészítés:
A kakaóport, keményítőt, édesítőt és vaníliát apránként összekeverjük a tejjel, majd addig főzzük, amíg krémes, puding állagú lesz. Ekkor levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a kockákra tört étcsokit. Kevergetjük, amíg a csoki elolvad a forró pudingban.
A pudingból kb. 10 dkg-ot egy külön tálkába teszünk és lefedve a hűtőbe tesszük. A többi pudingot 4 nagyobb vagy 6 kisebb pohárban szétosztjuk és szintén mehetnek a hűtőbe.
A habtejszínt egy evőkanál édesítővel kézimixerrel habosítani kezdjük, majd kb. 1 perc után hozzáadunk fél csomag habfixálót. Tovább keverjük jó 4-5 percig. Olyan keménynek kell lennie, hogy a mixer mintát hagyjon benne. A habverés trükkös dolog, ha túl sokáig csináljátok vaj lesz belőle. Szóval tessék odafigyelni.
Ha kész a hab, óvatosan kanállal belekeverjük a félretett csokipudingot (már ne legyen meleg). A csokihabot elosztjuk a poharakban a csokipudingok tetején, majd megszórjuk földimogyórval, dióval (érdemes megpirítani szárazon serpenyőben) és darabolt pillecukorral.
Akár 2-3 napig is elvan a hűtőben (már ha megéri), de akkor fedjétek le folpackkal.
A recept eredetije Tieghan Gerard oldaláról származik, de néhány dolgot módosítottam.