Ébresztő. Szundi. Alvás. Ébresztő. Szundi. Alvás. Még 5 percet légyszi. Ébresztő. Szundi. Alvás. Ébresztő. Sosem lesz már hétvége???
A zabkása a reggelik nagyágyúja. Máris sorolom, hogy miért:
- olcsó
- egészséges és bármilyen étrendben megállja a helyét
- pillanatok alatt elkészül
- és végül a legfontosabb: olyan, mint egy üres vászon, amire azt festesz, amit csak akarsz.
Bár nagyon szeretem a korábban megosztott "éjszakáztatott zabkását" is, az én kedvencem a főzött kása maradt. Télen, nyáron. Számomra a zab diós íze ebben jön ki legjobban. Csodás édesen és sósan is (utóbbiról később, egy külön posztban írok majd).
Nemrégiben a Facebookon megosztottam ezt a cikket, amiben elolvashatjátok, hogy miért érdemes zabkásával indítani a napot, ha egészségesek (zárójelben csinosak) szeretnétek lenni. Viccet félretéve, a kiegyensúlyozott és egészséges étrend egyik alapköve lehet a zabkása, annyi pozitív hatása van. Ezzel a reggelivel sosem érzitek majd azt, hogy diétáztok.
A főzött kása reggel negyed óra alatt elkészül, de ha szeretitek sokszor újranyomni a szundigombot, és a végén mindig rohanás lesz a vége, csináljátok meg az alapot este, a munkahelyen meg csak dobjátok be a mikróba. Ha átmelegedett rakjátok rá a feltéteket és már lehet is enni.
De befejezem és jöjjön az én egyszerű, bevált alapreceptem. Nem épp a hagyományos angolszász recept alapján, de aki a tejbegrízét is krémesen szereti, ezt egyenes imádni fogja. :)
Most egy olcsó és gyors feltétet mutatok hozzá, de a variációk száma ennél is végtelen +1. A poszt végén még adok pár gondolatindító tippet, hogy hogyan tudjátok napról-napra megújítani.
Hozzávalók:
30 g finomszemű zabpehely (az én bevált márkáim a Cerbona és a Kölln)
1 dl tej (Riska 0.1 vagy Alpro mandulatej az én kedvencem, de természetesen bármilyen tej jó lesz)
1dl víz
édesítő ízlés szerint
Feltét:
2 kis marék földimogyoró
1 evőkanál méz
1 banán
Öntsétek a vizet és a tejet egy kis lábasba, szórjátok bele a zabpelyhet, majd hagyjátok állni kb. 5 percig (addig csináljátok meg például a hajatokat).
Ha letelt az 5 perc, lassú tűzön (nálam ez a főzőlap 2-es fokozata) elkezditek főzni, folyamatos kevergetéssel, mert pikk-pakk le tud égni. Nagyon gyorsan, kb. 2-3 perc alatt elkészül. Olyannak kell lennie, mint egy krémes tejbegríznek. Ha elérte a kívánt állagot, édesítsétek ízlés szerint.
Amíg hűl kicsit, egy evőkanál mézen karamellizáljátok a földimogyorót. Ilyen szépen bugyborékol, amikor elkészül.
Befejezésként rétegezzétek a zabkását a mogyoróval és a karikázott banánnal (vagy ha siettek, dobjátok csak az egészet a tetejére). Egy csipet fahéjjal fejezzétek be a nagy művet és futás a dolgotokra.
További lehetőségek (tényleg csak gondolatindítóként):
- málna, étcsoki (a málna lehet fagyasztott, étcsokiból szeretem a cukormentes Wawelt használni, Tescoban, Sparban stb. kapható)
- reszelt vagy kockára vágott - párolt alma, fahéj
- ősszel sütőtökpüré, dió
- sűrű cukormentes szilvalekvár, aszalt szilva, dió
- mák, citrom
- kókusz, mangó
- fahéj, sült banán
- bármilyen aszalvány - mag kombináció
Készítsétek el és írjátok meg, Ti hogy szeretitek!