Oat Mill - zab és más

Oat Mill - zab és más

Egészséges reggeli rohanós hétköznapokra

Krémes zabkása ragacsos mogyoróval és banánnal

2016. május 10. - mimi_8005

instagramcapture_f7719e85-9578-4285-a415-11e1a7e3c982.jpg

Ébresztő. Szundi. Alvás. Ébresztő. Szundi. Alvás. Még 5 percet légyszi. Ébresztő. Szundi. Alvás. Ébresztő. Sosem lesz már hétvége???

A zabkása a reggelik nagyágyúja. Máris sorolom, hogy miért:
- olcsó
- egészséges és bármilyen étrendben megállja a helyét
- pillanatok alatt elkészül
- és végül a legfontosabb: olyan, mint egy üres vászon, amire azt festesz, amit csak akarsz.

Bár nagyon szeretem a korábban megosztott "éjszakáztatott zabkását" is, az én kedvencem a főzött kása maradt. Télen, nyáron. Számomra a zab diós íze ebben jön ki legjobban. Csodás édesen és sósan is (utóbbiról később, egy külön posztban írok majd).

Nemrégiben a Facebookon megosztottam ezt a cikket, amiben elolvashatjátok, hogy miért érdemes zabkásával indítani a napot, ha egészségesek (zárójelben csinosak) szeretnétek lenni. Viccet félretéve, a kiegyensúlyozott és egészséges étrend egyik alapköve lehet a zabkása, annyi pozitív hatása van. Ezzel a reggelivel sosem érzitek majd azt, hogy diétáztok.

A főzött kása reggel negyed óra alatt elkészül, de ha szeretitek sokszor újranyomni a szundigombot, és a végén mindig rohanás lesz a vége, csináljátok meg az alapot este, a munkahelyen meg csak dobjátok be a mikróba. Ha átmelegedett rakjátok rá a feltéteket és már lehet is enni.

De befejezem és jöjjön az én egyszerű, bevált alapreceptem. Nem épp a hagyományos angolszász recept alapján, de aki a tejbegrízét is krémesen szereti, ezt egyenes imádni fogja. :)

Most egy olcsó és gyors feltétet mutatok hozzá, de a variációk száma ennél is végtelen +1. A poszt végén még adok pár gondolatindító tippet, hogy hogyan tudjátok napról-napra megújítani.


Hozzávalók:

30 g finomszemű zabpehely (az én bevált márkáim a Cerbona és a Kölln)
1 dl tej (Riska 0.1 vagy Alpro mandulatej az én kedvencem, de természetesen bármilyen tej jó lesz)
1dl víz
édesítő ízlés szerint


Feltét:

2  kis marék földimogyoró
1 evőkanál méz
1 banán

instagramcapture_d99ac861-3fee-4aaa-8700-67f99db7095b.jpg

Öntsétek a vizet és a tejet egy kis lábasba, szórjátok bele a zabpelyhet, majd hagyjátok állni kb. 5 percig (addig csináljátok meg például a hajatokat).

Ha letelt az 5 perc, lassú tűzön (nálam ez a főzőlap 2-es fokozata) elkezditek főzni, folyamatos kevergetéssel, mert pikk-pakk le tud égni. Nagyon gyorsan, kb. 2-3 perc alatt elkészül. Olyannak kell lennie, mint egy krémes tejbegríznek. Ha elérte a kívánt állagot, édesítsétek ízlés szerint.

Amíg hűl kicsit, egy evőkanál mézen karamellizáljátok a földimogyorót. Ilyen szépen bugyborékol, amikor elkészül.

instagramcapture_ced240f9-919b-4e35-bec4-ae7be765648d.jpg

Befejezésként rétegezzétek a zabkását a mogyoróval és a karikázott banánnal (vagy ha siettek, dobjátok csak az egészet a tetejére). Egy csipet fahéjjal fejezzétek be a nagy művet és futás a dolgotokra.

instagramcapture_b3c73db3-fe27-411b-8ea8-557d98c90112.jpg

 További lehetőségek (tényleg csak gondolatindítóként):

- málna, étcsoki (a málna lehet fagyasztott, étcsokiból szeretem a cukormentes Wawelt használni, Tescoban, Sparban stb. kapható)

- reszelt vagy kockára vágott - párolt alma, fahéj

- ősszel sütőtökpüré, dió

- sűrű cukormentes szilvalekvár, aszalt szilva, dió

- mák, citrom

- kókusz, mangó

- fahéj, sült banán

- bármilyen aszalvány - mag kombináció

Készítsétek el és írjátok meg, Ti hogy szeretitek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oatmill.blog.hu/api/trackback/id/tr328701282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2016.05.10. 18:25:54

A Wawelt én is szeretem, Pennyben fele annyiba kerül, mint a gazdaságosban...
Zabpelyhet is szeretem, kásának főzve még nem próbáltam, kösz a receptet!

mimi_8005 2016.05.10. 18:28:43

@Krutzifix: Köszi a tippet, nem tudtam, hogy a Pennyben ennyivel olcsóbb. Ha a zabpelyhet szereted, szerintem ebben sem csalódsz majd. Variáld kedved szerint, és ha nem bánod, számolj be itt vagy a facebookon, hogy Te mivel készítetted és hogy ízlett.
süti beállítások módosítása